Just Security: EU i SAD pokušavaju podmititi etnokrate u BiH u ime deeskalacije

Just Security: EU i SAD pokušavaju podmititi etnokrate u BiH u ime deeskalacije

Foto: JustSecurity

Evropska unija i Sjedinjene Države pokušavaju “podmititi etnokrate u Bosni i Hercegovini prirodnim nasljeđem bosanskog naroda” u ime deeskalacije političke situacije u zemlji, ali ta taktika predstavlja “autogol” i stoga bi zapadne zemlje trebale “ispraviti svoj kurs” po pitanju BiH, pišu politički analitičari Kurt Bassuener i Toby Vogel.

Oni navode u analizi pod naslovom “Plan EU-SAD za Bosnu rizikuje podrivanje novih sankcija i jačanje Putina,” objavljenoj na portalu Just Security navode da bi se zvaničnik američkog State Departmenta Matthew Palmer i njegova kolegica iz Evropske unije Angelina Eichhorst trebali vratiti u Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice “još jednom nastojeći da odgode politički slom koji prijeti da izazove ponovni nasilni sukob.”

“Ipak, oni očigledno nastavljaju da slijede retrogradnu formulu izbornog zakona i “ograničene ustavne reforme” koje bi dodatno učvrstile etnoteritorijalnu oligarhiju zemlje i spriječile unutrašnji pritisak građana za pravi napredak,” ocijenili su.

“Neustrašivi Milorad Dodik”

Oni su podsjetili na činjenicu da će ova njihova posjeta biti prva od kada je administracija Joea Bidena uvela dodatne američke sankcije protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Očigledno neustrašen, on je u međuvremenu nadgledao paradu svojih paravojnih snaga 9. januara, uz prisustvo osuđenih ratnih zločinaca, povodom nezakonitog praznika obilježavanja proglašenja nezavisnosti bosanskih Srba koji je podstakao početak rata 1992-95 u Bosni,” pišu analitičari.

Zatim dodaju da su članovi parlamenta EU i neke zemlje članice EU izrazili podršku sankcijama sličnim onima koje su uvele SAD, ali do sada nisu uspjeli uvjeriti svoje suradnike da naprave sličan potez.

“Ta ambivalentnost prati zajednički traganje EU i SAD za političkim dogovorom koji bi Dodika nagradio nagradom za njegovog nacionalističkog saveznika, bosanskog Hrvata Dragana Čovića. To bi u suštini rezultiralo de facto trećim hrvatskim entitetom u Bosni,” tvrde oni.

“Alarmantni” paket

Bassuener i Vogel navode da je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, koga naziva bliskim saradnikom mađarskog neliberalnog premijera Viktora Orbana, objavio u novembru da je postigao napredak sa “zainteresovanim stranama” prema takvom paketskom sporazumu.

“Alarmantno, taj paket također signalizira moguće povlačenje od kriminalizacije poricanja genocida i veličanja ratnih zločina,” upozorava ovaj politički analitičar.

U svojoj analizi objašnjavaju da je aktuelnu krizu pokrenuo Dodik nakon što je bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko uveo zakon o zabrani poricanje genocida i veličanja ratnih zločina i zločinaca, te da je upravo ovo rasprostranjena pojava u “političkom okruženju bez pravila” u BiH.

Varhelyi je, prema internom izvještaju EU, okrivio Inzka za krizu u zemlji i, kako navode Vogel i Bassuener, “popustio pred Dodikovim zahtjevima da se uključi zakon o negiranju genocida” u parket ustupaka, koji bi ga također “nagradio ovlastima za raspolaganje državnom imovinom, što je posebno zbunjujući korak s obzirom na otvorenost koju stvara za korupciju nakon što su Sjedinjene Države upravo dodale korupciju u svojim optužbama za sankcije protiv Dodika.”

Problem državne imovine

“Zaista, s obzirom na sve oči uprte u Dodikove secesionističke poteze – koje zapadne diplomate još uvijek u velikoj mjeri opisuju kao “retoriku” uprkos aktivnostima koje su on i njegovi saradnici na vlasti poduzeli da to konkretizuju – naizgled opskurno pitanje državne imovine moglo bi biti daleko važnije od drugih ustupaka koje je međunarodna zajednica predlagala posljednjih godina: to bi mu obezbjedilo materijalnu osnovu za nezavisnost i potencijalno spajanje sa susjednom Srbijom,” upozoravaju.

“Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg Sjedinjene Države i EU neobjašnjivo gledaju kao stabilizirajući faktor na Zapadnom Balkanu i navodno kao nekoga ko ima obuzdavajući uticaj na Dodika, u oktobru je najavio da je cilj poništavanje presude Ustavnog suda BiH o državnoj imovini da bi se ostvarilo ono što Dodik želi,” dodaju oni.

Objašnjavaju da je pitanje raspodjele državne imovine između države i drugih nivoa vlasti dugo bilo sporno te da ono skupa sa pitanjem odbrambene imovine obuhvata dva od “5+2” uslova koje je postavilo Vijeće za provedbu mira kako bi se mogao zatvoriti OHR, što priželjkuju “opstrukcionisti” Rusija i Kina.

“Formula 5+2, po bilo kojoj intelektualno poštenoj mjeri, nije ni blizu završena. Ipak, postizanje ciljeva i uslova 5+2 se očigledno vidi kao približni srednjoročni cilj za zapadne diplomate, uprkos neprekidnom pogoršanju sigurnosne, političke i socijalne situacije u BiH od kada su ovi uslovi proglašeni prije skoro 14 godina,” tvrde oni.

Vučić u “Dodikovo ime”

Naveli su izjave Vučića iz oktobra, za koje tvrde da ih je rekao “u Dodikovo ime”, da većinu državne imovine čine šume, rijeke i poljoprivredno zemljište – “masivnih 54 posto teritorije BiH je u državnom vlasništvu, od čega su 71 posto šume.”

“Ilegalne komercijalne aktivnosti na ovom zemljištu, kao što je sječa drva od strane politički povezanih ličnosti, dugo su prijavljivane i dokumentovane. S obzirom na razmjere ove nezakonite aktivnosti već sada, nemoguće je vjerovati da bi otvaranje ove teritorije entitetima, kantonima i opštinama bilo išta drugo od ubrzanja pljačke i uništavanja zajedničkog prirodnog naslijeđa i bogatstva BiH,” upozorili su.

Ocjenjuju da “nerazvijena i manje naseljena Republika Srpska ima nesrazmjeran iznos državne imovine” i da “nije slučajno što Dodik sada želi legalnu dozvolu da razbije ovu prirodnu kasicu prasicu.”

“Komercijalni dug koji je preuzela njegova entitetska vlada, kojom je hranio svoju patronažnu mašinu, uskoro će doći na naplatu,” tvrde oni, te dodaju da je Dodiku zbog toga potreban koleteral i da šume, rijeke i druga zemlja u BiH nude upravo takvu priliku.

Navode da, dok je Varhelyi prošlog mjeseca pokušao “zasladiti svoj paket” napomenom da bi to olakšalo BiH privlačenje sredstava iz razvojnih fondova EU, raspoloživi iznosi blijede u odnosu na vrijednost javne imovine koja bi bila poklonjena Dodiku, njegovom partneru Čoviću, i Bakir Izetbegoviću takvim dogovorom koji bi učinio BiH sistem “još feudalnijim i neodgovornijim”.

“U suštini, EU i Sjedinjene Države pokušavaju podmititi etnokrate u BiH prirodnim nasljeđem bosanskog naroda. Sve u ime politički lakšeg puta ka “deeskalaciji” (ma koliko iluzorno) nego suočavanja s dugotrajnim neuspjehom politike i njeno saniranje.”

“Najproblematičniji i najvredniji saveznik Putina u regionu”

Varhelyiev paket koji podržavaju SAD bi, kako tvrde ovi analitičari, u suštini “smirio one koji prijete miru” ali, umjesto toga, Bidenova administracija bi trebala “saslušati građane BiH i parlamentarce Evropske unije i Britanije koji su pozvali na korekciju kursa.”

“To znači obnavljanje kredibilnog odvraćanja na terenu sa NATO trupama
(uključujući i Amerikance), kako bi se pokazalo da Republici Srpskoj neće biti dozvoljeno da teži nezavisnosti i da će svaki oblik nasilja biti spriječen. To također znači prestanak potrage za izbornim “reformama” koje bi lidere još više izolirale od političke i pravne odgovornosti, čineći sistem još nepropusnijim za građansku inicijativu.”

Upozoravaju da Varhelyijev paket ne samo da bi bio u suprotnosti s “najhvaljenijim ciljevima politike SAD-a i EU (borba protiv neliberalizma, korupcije i klimatskih promjena, kao i otpor geopolitičkim protivnicima), već bi koristio i Rusiji.”

“To bi nagradilo Putinovog najproblematičnijeg – a samim tim i najvrednijeg – saveznika u regionu, Dodika, upravo u trenutku kada Kremlj prijeti eskalacijom svog osmogodišnjeg rata u Ukrajini i zahtijeva da se ukine suverenitet za niz članica NATO-a i EU (sada uključujući Švedsku). Zbog ovog i svih drugih razloga koji su gore nabrojani, Varhelyijev paket bi za Sjedinjene Države i EU bio ništa drugo nego autogol,” objašnjavaju Bassuener i Vogel.

“Zapad ima sposobnost da ispravi svoj kurs”

Ocjenili su da “Zapad ima sposobnost da ispravi svoj kurs” i da, ako postoji volja za to, Sjedinjene Države, EU, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi saveznici imaju više strukturalne sposobnosti da spriječe nasilje i ograniče sposobnost nacionalističkih lidera u BiH da naprave trajnu štetu nego što imaju bilo gdje drugdje na svijetu.

Podsjetili su na prijedlog baronese Arminke Helić u Domu lordova Ujedinjenog Kraljevstva, da bi “Sjedinjene Države, EU, UK i druge demokratije trebale slijediti cilj “društveni ugovor za 21. stoljeće” sa građanima BiH bez učešća bosanskohercegovačkih etnokrata, što bi otvorilo prostor za inkluzivan politički proces odozdo prema gore.”

“Ako je Bidenova administracija, sa svoje strane, iskrena u svojoj želji da se suprotstavi prijetnjama teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne, da promovira funkcionalnu i odgovornu upravu kako bi građani BiH mogli graditi budućnost, i da pošalje poruku da će se Sjedinjene Države oduprijeti zastrašivanju od strane retrogradnih nacionalista, trenutnoj američkoj politici je potrebno radikalno preispitivanje. Fokusne tačke američke politike trebale bi biti demonstriranje solidarnosti za ponovno uspostavljanje odvraćanja, kolektivno kažnjavanje Dodikove eskalacije (kao što su SAD počele da rade nedavnim sankcijama) i stvaranje uslova za trajni, a ne površni, napredak”, naveli su analitičari.


(Vijesti.ba / N1)

Komentariši