Gideon Greif priznaje: U Srebrenici ubijeno oko 8.000 ljudi

Haaretz navodi kako je izraelski historičar, koji je ostao bez njemačkog odlikovanja, najavio revidiranje svog izvještaja o Srebrenici koji je naručila vlast RS-a.

Greif negira da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima 1995. godine (EPA)

19 Jan 2022

Nekoliko sedmica nakon što je Njemačka odlučila povući odluku da odlikuje izraelskog historičara Gideona Greifa jednim od najviših priznanja ove države, Greif je za izraelske medije kazao kako planira revidirati svoj izvještaj koji je uradio po narudžbi vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a u kojem se negira genocid u Srebrenici.

Iako su međunarodni sudovi ustanovili i presudili kako su snage Vojske Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici, mjestu na istoku Bosne i Hercegovine, gdje je sistematski i planski ubijeno više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, komisija RS-a na čelu sa Greifom to negira.

Međunarodna komisija, čiji je rad platila Vlada RS-a, ustanovila je kako je ubijeno blizu 3.000 bošnjačkih vojnika, a ne nenaoružanih civila koji su ubijeni nakon pada i predaje Srebrenice, takozvane zaštićene zone UN-a.

Kako piše izraelski Haaretz u srijedu, izraelski historičar optužen za negiranje genocida revidirat će kontraverzni izvještaj o ratnim zločinima „čiji je koautor u ime nacionalista bosanskih Srba“, a autor teksta Sam Sokol navodi kako kritičari smatraju da je riječ o „pokušaju ublažavanja štete nakon višemjesečne kontraverze“ o izvještaju.

„Objavit ćemo pojašnjenje izvještaja u sedmicama koje dolaze“, kazao je Greif u utorak za Haaretz i dodao kako će novi dokument biti odgovor kritičarima koji su ga označili revizionistom.

Promjene brojki

Sokol dalje u tekstu objašnjava kako su Greifovi nalazi, objavljeni u ljeto prošle godine, naišli na žestoke kritike brojnih naučnika, u prvom redu zbog tvrdnji izraelskog stručnjaka za holokaust da masakr u Srebrenici nije čin genocida i kako su mnoge ekshumirane žrtve zapravo ubijeni ljudi izvan konteksta tog zločina.

Izraelski kolega iz Haaretza podsjeća na intervju Greifa iz 2021. gdje je on rekao kako „broj žrtava ne prelazi 3.714“. Sada piše Sokol kako njegov sagovornik to naziva greškom i kako nije umanjena nijedna žrtva.

„To je bila moja greška i to ćemo ispraviti kako bi istina bila objavljena, a kontraverza oko komisije smanjena“, dodaje Greif.

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine, a to ćemo učiniti još snažnije u našem pojašnjenju.”

Dalje se u najnovijem članku Haaretza navodi kako su Greifovi komentari o broju žrtava „u suprotnosti sa izvještajem gdje se tvrdi kako su ubijeni bili vojnici, a ne civili“.

Izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft je stava kako Greifove izmjene neće promjeniti stav historičara.

„Ovo mi izgleda kao očajnički pokušaj ublažavanja štete. Generalno, da sam na mjestu Milorada Dodika (člana Predsjedništva BiH, op.a.) tražio bih da mi vrate novac“, naveo je on.

Steimeierova odluka

Podsjetimo, krajem oktobra je za Al Jazeeru iz ureda njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera potvrđeno kako će Greifu biti uručeno posebno predsjedničko odlikovanje, te kako će mu orden biti uručen u Izraelu

“Federalni predsjednik je imenovao g. Greifa kao dobitnika ordena Križ za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, navodi se u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice Steinmeiera.

Dalje se navodi kako je Gideon Greif “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

“Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme Nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi ‘Die Jecke'”, ističu iz Ureda njemačkog predsjednika i dodaju:

“U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.”

Odgovor se zaključuje stavom: “Na osnovu ovih postignuća je izabran da dobije ovo specijalno priznanje Federalnog predsjednika”.

Upitom smo ukazali na stav predsjednika Steinmeiera da se u Srebrenici desio genocid, što Greifova komisija negira, no taj dio upita nije dobio odgovor.

Deset stručnjaka

Komisija na čijem je čelu Greif, “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska,  tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba. Usprkos međunarodnim presudama, autori studije, predstavljene u junu ove godine, smatraju da u Srebrenici nije bilo genocida.

„Nalazi ovog izvještaja usmjereni su prije svega prema pomirenju, istini i činjenicama i u cilju mira među svim narodima“, rekao je Greif nakon što je Vlada RS usvojila ovaj dokument.

Izraelski profesor kaže da je ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti ovaj izvještaj.

„Sa nama je bilo deset izvrsnih stručnjaka i rukovodili smo se pravdom i činjenicama. Nije bilo nikakvih pritisaka na naš rad, ni od strane pojedinaca ili vlade i institucija. Sva svoja istraživanja smo zasnivali na naučim standardima i naučnoj metodologiji. Nastojat ćemo i dalje promovirati istinu i činjenice o ovom izvještaju “, rekao je on.

Kada je objavljena informacija o priznanju i nakon što su je prenijeli brojni mediji iz regije, pa i šire, javile su se brojne organizacije i pojedinci koji su kritizirali odluku njemačkog predsjednika da uruči priznanje čovjeku koji otvoreno negira genocid u Srebrenici, zločin koji je i sam Steinmeier nazvao “bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

Nešto kasnije, njemačke vlasti su objavile kako se uručenje priznanja odgođena, te kako se odluka o priznanju ponovno razmatra u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke zbog reakcija.

Bosanci i Hitler

Nakon nekog perioda neoglašavanja, sredinom novembra je Greif govorio za nekoliko izraelskih medija. Tako je za radiostanicu Maariv iz Ramat HaSharona ustvrdio kako ga „progone Bosanci koji su se borili na strani Hitlera“, te kako je odgađanje dodjele priznanja došlo zbog antisemitskih elemenata.

“Ovdje su intervenirali neprijateljski elementi Bosanaca i Hrvata koji dugo kritiziraju moj naučni rad, a koji sam vršio u dobroj namjeri, na osnovu samo naučnih i historijskih podataka. Oni su intervenirali iza kulisa i njemačka Vlada je odlučila ponovo razmotriti priznanje”, istakao je između ostalog izraelski historičar.

“Nadam se kako će ovo brzo biti okončano jer je sramotno. Ja zaslužujem ovo priznanje.”

U tadašnjem intervjuu za Haaretz, Greif iznosi nove tvrdnje: kritikama na račun njegovog rada vrši se udar na sami Holokaust, te kako bi bilo kakvo otkazivanje davanja priznanje predstavljalo njemački udar na sjećanje na Holokaust.

“Mislim kako je samo sjećanje na Holokaust na udaru, ne samo ja lično, tako ne mogu ni zamisliti da njemačka Vlada čak i razmatra da mi ne da medalju koju ja i zaslužujem. Takav potez bi se mogao tumačiti kao negiranje Holokausta”, kazao je on i postavlja retoričko pitanje: “Otkud ovo sve dolazi?”

“Koliko ja znam, ovo dolazi iz muslimanskih krugova. Bosna je muslimanska država i možemo reći, ako sve izanaliziramo, da je ovo muslimanski napad na jevrejskog naučnika – ovdje možete vidjeti čak i antisemitske karakteristike. A sve to dolazi iz države u kojoj je veliki muftija Jerusalema regrutirao vojnike za borbu uz naciste.”

Povlačenje odluke Berlina

Posljednjih dana 2021. godine je objavljeno kako Greif ipak neće dobiti Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke.

Ovo je u pismu dr. Esnafu Begiću, predsjedniku Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabruecku u Njemačkoj i docentu na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrueck naveo Ured za odlikovanja predsjednika Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera.

“Savezni ministar vanjskih poslova povukao je prijedlog za odlikovanje Greifa Ordenom za zasluge Savezne Republike Njemačke. Profesor Greif zato neće biti odlikovan Ordenom za zasluge“, navodi se u pismu koje je primio Begić.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEME

POPULARNO

Komentariši