Tužilaštvo BiH utvrđuje: Postoje li elementi za djelovanje nakon američkih sankcija Dodiku?

State Department optužio je čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da je korumpiran i da prijeti stabilnosti BiH.

Milorad Dodik destabilizirajućim koruptivnim aktivnostima i pokušajima rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćio je State Department (Armin Durgut / PIXSELL)

Armin Aljović 21 Jan 2022

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine utvrđuje postoje li elementi za djelovanje nakon američkih sankcija članu državnog predsjedništva BiH i čelniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, nakon što se ponovo našao pod američkim sankcija početkom januara ove godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prati dešavanja povezana sa objavom sankcija vlade SAD-a, kao i navoda o koruptivnom i nezakonitom ponašanju pojedinaca, kako bi se utvrdilo postoje li elementi za djelovanje u okviru nadležnosti Tužilaštva BiH, rekao je u petak Al Jazeeri Boris Grubešić, portparol državnog tužilaštva u BiH.

Dodao je da je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od ranije u radu više predmeta, u kojima je Dodik “u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena djela”.

‘Dodik prijeti stabilnosti BiH’

Sjedinjene Američke Države uvele su početkom januara sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika, optužujući ga da je korumpiran i da prijeti stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Bio je to nastavak, i proširenje sankcija koje je State Department Dodiku nametnuo prvi put 2017. godine

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke, za koju američke vlasti sumnjaju da je blisko povezana s Dodikovom porodicom. Američko ministarstvo finansija optužuje Dodika da koristi tu medijsku kuću za nezakonite aktivnosti.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.495.1_en.html#goog_337489773Play VideoDužina videa 04 minutes 26 seconds04:26Američke sankcije Dodiku i Alternativnoj televiziji

Sankcije su prva primjena izvršnog ukaza iz jula prošle godine koji dopušta SAD-u da sankcioniše osobe koje ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Milorad Dodik destabilizirajućim koruptivnim aktivnostima i pokušajima rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, motiviran vlastitim interesima, prijeti stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijeloj regiji”, istaknuo je Brian Nelson, podsekretar ministarstva finansija zadužen za terorizam i finansijsko-obavještajnu analitiku.

Najteža kriza od kraja rata 1990-tih

Bosna i Hercegovina proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u skupštini Republike Srpske glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz državnih institucija.

Dodik Dodik tvrdi da se ponaša u skladu sa Ustavnom BiH, odbacujući kritike zapada da destabilizira BiH i regiju, njegovi oponenti optužuju da političkom krizom želi prikrite široko rasprostranjenu korupciju iza koje stoji on lično i njegovi najbliži saradnici.

Osim Dodika, sankcijama zbog korupcije kažnjen je i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija. Od ranije pod sankcijama je i Nikola Špirić, visokorangirani član Dodikov Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Washington je početkom januara sankcije uveo i Mirsadu Kukiću, nekad visokorangiranom članu stranke demokratske akcije (SDA), koji je u međuvremenu osnovao vlastitu stranku PDA.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši