DUNOVIĆ O PRIJEDLOGU HNS-A: ŽELE DA U USTAVU PIŠE DA JE ČOVIĆ DOŽIVOTNI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Admir Jamaković 20/01/2022

HNS je utvrdio prijedloge izmjena Izbornog zakona, odnosno načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te državnog i federalnog Doma naroda, kao i ograničene izmjene Ustava BiH.

To je, kako su naveli, donja linija ispod koje neće ići u nastavku pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

O prijedlozima HNS-a, potpredsjednik Federacije BiH i potpredsjednik DF-a Milan Dunović kaže da sve što poništava presude Evropskog suda za ljudska prava nije prihvatljivo.

  • Neprihvatljive su sve organizacije bilo kakvih izbornih jedinica na etničkom principu. To su dvije stvari o kojima nema više razgovora. Dragan Čović se usaglasio sa Draganom Čovićem. Dakle, Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a BiH usaglasio se sa Draganom Čovićem predsjednikom HNS-a. Eto, drago mi je da poslije dvije-tri godine dva Dragana Čovića imaju zajednički stav, ali taj je stav neprihvatljiv, jer je potpuno anticivilizacijski, pravi segregaciju po etničkom principu i to je nešto o čemu ne može biti razgovora. A pri tome u svakom njihovom dosadašnjem prijedlogu potpuno se derogira svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava, što pokazuje da nemaju apsolutno želju da naprave uređen sistem kroz Izborni zakon, nego imaju želju da u Ustavu BiH piše da je Dragan Čović doživotni član Predsjedništva BiH – kazao je Dunović za Oslobođenje.

Komentariši