Bursać: Sraman zagrljaj Gideona Greifa sa četničkim popom

Sve u svemu, da sam na mjestu Milorada Dodika, tražio bih povrat novca, rekao je Menachem Rosensaft, izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

20 Jan 2022

Greif je inače bio na čelu Komisije Vlade RS koja je sačinila sramni izvještaj o stradanjima u Srebrenici, piše autor u tekstu (Twitter)

Svima vam se sigurno desilo da nakon što ste negirali genocid i napravili sramnu, lažljivu studiju, naletite onaku usput na četničkog popa i fotografišete se s njim. Naravno, ovo se niti jednom normalnom čovjeku ne može “desiti“ ni u ludilu. Zapravo, mnogi će reći da je to nemoguće da se desi bilo kome i da se radi o čistom pretjerivanju ili kakvoj hiperboli knjiškoj ili novinarskoj.

I bili bi u pravu da ne poznaju Gideona Greifa, izraelskog kvaziistoričara, koga je angažovao entitet Republika Srpska da urbi et orbi negira srebrenički genocid i umanji broj ubijenih u istom.

Eto taj i takav Gideon Greif se fotografisao sa i Lukom Babićem, igumanom manastira Karno kod Srebrenice, koji je neka vrsta oficijelnog četničkog vjerskog jataka.

Raspjevani pop pod četničkim barjakom

Ostavimo sad malo po strani Gideona Greifa i upoznajmo lik i djelo igumana Babića. Morali ste to vidjeti, ovih dana je iguman proslavljao “srpsku novu godinu“ uz pištolj sve sa ljudima koji za sebe otvoreno i sa ponosom kažu da su četnici. U manastiru Karno, moglo se čuti između ostalog: “Oj četnici Ravne gore, zbijajte se u redove” pa onda “Na sred gore Romanije, četnički se barjak vije. Pa, neka ga, nek se vije, donet nam je iz Srbije. Doneo ga Čiča Draža i njegova gorska straža”.

Dakle, klasični četnički repertoar, iznad kostiju ubijenih u genocidu. Nažalost, bošnjački povratnici će vam reći da je ovo gotovo folklorno poimanje slavlja srpskih ultranacionalista, koji šire svoju “ljubav“ svake godine o istim datumima. Možda jedina pikanterija vezana za ovu godinu je što je gost četničkog popa bio Mlađan Đorđević, bivši savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, a danas “humanitarac” koji je osnovao organizaciju “Naša Srbija” i na to sve je vođa “Pokreta Oslobođenje”. Ovaj rusofil se razmahao na sve strane, pa ga je put naveo i u Srebrenicu, valjda da obilježi rusko-srpsku zemlju.

Shvatili ste, iguman je klasični nacionalista, neočetnik, kome ni mrtvi ljudi nisu vrijedni poštovanja, naprotiv-pjeva pjesme i stoji iza ideologije koje je najodgovornija za genocid tu pored njega.

Sramno negiranje genocida Gideona Greifa

E taj pop-čenik bio je izgleda nejverovatno zanimljiv gore pomenutom Gideonu Greifu, izraelskom povijesničaru pa se fotografisao sa njim. Greif je inače bio na čelu Komisije Vlade RS koja je sačinila sramni izvještaj o stradanjima u Srebrenici. Da podsjetim, tumačeći sam izvještaj Greif kaže da broj ubijenih “ne prelazi 3714” dok su u izvještaju citirane procjene da je broj umrlih blizu 3.900.

Ovo smeće od “izvještaja“, naišlo je na toliku osudu međunarodne stručne javnosti da je profesionalna karijera Gideona Greifa dovedena u pitanje, a to je jedino što mu se činilo važnim, pa je odjednom okrenuo cijelu priču. O ubijenim i porodicama tih ubijenih Greif tada, a ni sad nije puno razmišljao. Tek, u nedavnom intervjuu Greifa za izraelski Haaretz on kaže pobijajući i samog sebe i naručeni izvještaj:

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8 000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine. A mi ćemo to učiniti još snažnije u našem pojašnjenju.“

Inače prava istraga Greifovog rada pojavila se u ozbiljnijem opsegu nakon odluke Njemačke da revidira prijedlog po kome je Greif trebao da dobije Nagradu za istraživanje Holokausta, a povod za reviziju je upravo bio lažirani srebrenički izvještaj.

“Da sam Dodik tražio bih povrat novca“

O kakvom je čovjeku riječ i o kakvom istraživanju se radi, najbolje svjedoči izjava Menachema Rosensafta, izvršnog potpredsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa, koji vjeruje da čak ni Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju povijesničara:

“Njegovo obećanje ili prijetnja da će on i njegova nesrećna komisija izdati revidirani izvještaj čini mi se prilično očajničkim pokušajem kontrole štete. Sve u svemu, da sam na mjestu Milorada Dodika, tražio bih povrat novca”, rekao je Rosensaft, a prenosi N1.

Najjednostavnije i najblaže rečeno, iz usta drugog čovjeka Svjetskog jevrejskog kongresa, Greif je prokužen kao plaćena varalica, koja je iskoristila svoje poznanstvo i veze kod Milorada Dodika i njegovih satelita, ne bi li se za novce sprdala sa kostima ubijenih u genocidu.

“Nikakva prevara ili smicalica s njegove strane ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da su parametri zločina genocida navedeni u Konvenciji o genocidu i da su ih uzastopni sudovi više puta i dosljedno primjenjivali na Srebrenicu”, dodao je na koncu Rosensaft, a prenio je N1.

Dakle imate jednog popa četnika, koji sablažnjava i javnost, ali i koji otvoreno pjesmama, svjetonazorom i druženjem veliča jedan kvislinški pokret, na čijim ideološkim temeljima je nastala Vojska Republike Srpske i njen komandni zloduh Ratko Mladić, direktno odgovoran za genocid i sa druge strane imate jednog intelektulanog desperadosa i plaćenika, koji je svojim obmanama i lažima najjače zakuvao čorbu prvo samom sebi, ali bogme podgrijao ionako uzvrele četničke duhove, koji su se kleli u njega. I obojica zagrljeni na istoj fotografiji. Ne, nema tu slučajnosti!

Nemjerljiva šteta za sve

Pa da vidimo po koga je šteta najveća?

Neko će reći po profesionalnu i intelektualnu karijeru Gideona Greifa. Na ličnom planu možda, ali je to efemerno i nebitno pored kostiju 8.372 ubijena čovjeka u genocidu za čije ubijanje postoje stotine hiljada dokaza, a preko kojih je prešao ili ih je “zaboravio i zaobišao“ Greif.

Šteta je nanijeta istini, kao fundamentu nauke, pa i one istorijske. Šteta je nanijeta svakom onom povratniku od Srebrenice do Prijedora i Kozarca, jer je Greifova komisija u RS-u bila neosporni autoritet i ideološko gorivo za nova četničanja na terenu. Ako ne vjerujete pitajte bilo kog povratnika kakav mu je život mu je u zadnjih godinu dana i koliko se bezbjedonosna situacija promijenila na gore u odnosu na prijašnji period.

Greif kao krunski revizor povijesti i to onog njenog najbolnijeg dijela, a koji se tiče genocida nad Bošnjacima ima nemjerljivu ulogu u širenju nacionalističkog plamena.

Najjednostavnije rečeno, kad Gideon Greif umanji broj ubijenih u genocidu za 5 hiljada, onda je četničanje popa nad kostima ubijenih samo reakcija. Akcija i reakcija.

I sve stane u jednu fotografiju, koju je na svom tviter nalogu objavio direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić.

Tako se u toj jednoj fotografiji sažima valjda svo zlo, kvaziintelektualno i parareligijsko, a koje predhodi svim zlim dešavanjima, a “dešavanja“ su zapravo eufemizam za genocid.

Objektivno gledano, dovoljno je da imate jednog kvazinaučnika, koji će lagati diljem svijeta sa jedne strane i religijske institucije koje putem svoje mitomanije i ovapolćenih revizionističkih laži pokreću novi ciklus mržnje. Pa onda dobijete (za početak) povratnike kojima je pravilo da ne spavaju noću od tolike “srpske ugroženosti“, a koja ih je prije tri decenije već protjerala sa rodnih ognjišta, počinivši genocid nad njihovim najmilijim.

I zato je neizmjerno važno raskrinkavati sve ove neljude, njihove podmetačine i strašne manifestacije nacionalizma pa i rasizma, jer se samo tako, istinom može pobijediti zlo prije nego što se razvije u svojoj manifestnoj snazi, a tada je kasno pričati i o istoričarima i o popovima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA



POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE PIŠE

POPULARNO

Komentariši