Britanija upozorila Putina i Xija: Zapad će se oduprijeti diktaturama

Britanija je upozorila ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga da će se njeni saveznici zajedno boriti za demokratiju protiv diktatura.

Liz Truss je upozorila Putina da ‘odustane i odstupi od Ukrajine prije nego što napravi ogromnu stratešku grešku’ (EPA)

21 Jan 2022

Britanija je u petak upozorila ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga da će se njeni saveznici zajedno boriti za demokratiju protiv diktatura za koje je rekla da su bile ohrabrenije nego bilo kada od perioda Hladnog rata.

Govoreći u Australiji, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da Britanija i njeni saveznici u “slobodnom svijetu” moraju zajedno odgovoriti na globalne prijetnje, produbiti veze s demokratijama u Indo-Pacifiku i “suočiti se s globalnim agresorima” koji koriste ekonomsku ovisnost da bi dobili ono što oni žele, prenosi Fena.

Truss i britanski ministar odbrane, Ben Wallace, sastali su se u petak u Sydneyu sa svojim australskim kolegama na godišnjim ministarskim konsultacijama Australije i Ujedinjenog Kraljevstva (AUKMIN), na kojima se razgovaralo o dogovoru o nabavci nuklearnih podmornica Australije, javlja Reuters.

Australijski ministar odbrane Peter Dutton rekao je da nema plana za uspostavljanje britanske vojne baze u Australiji, čak i kada je britanska mornarica pojačala svoje prisustvo na Pacifiku. Dvije zemlje potpisale su ugovore o finansiranju infrastrukture u regionu kao suprotnost utjecaju Pekinga.

Zabrinutost zbog Rusije

U zajedničkoj izjavi ministri su izrazili zabrinutost zbog jačanja vojske Rusije na granici s Ukrajinom i “njihovu apsolutnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”.

Truss je upozorila Putina da “odustane i odstupi od Ukrajine prije nego što napravi ogromnu stratešku grešku”, u govoru u istraživačkom centru za vanjske poslove Instituta Lowy.

Truss tvrdi da “Kremlj nije naučio lekcije iz historije” i da će “invazija samo dovesti do velikih tenzija i gubitka života, kao što znamo iz sovjetsko-afganistanskog rata i sukoba u Čečeniji”.

Više od 15.000 sovjetskih vojnika je poginulo u Afganistanu od 1979. do 1989. godine, dok je stotine hiljada Afganistanaca stradalo. Rat predvođen SAD-om u Afganistanu od 2001. do 2021. uzrokovao je više od 3.500 mrtvih među međunarodnom vojnom koalicijom.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši