Bajruši: Hrvatska neće podržati separatizam u BiH

Hrvatsko-bošnjački sukob iskoristio je Milorad Dodik, i ušao u neformalni savez sa HDZ-om i liderom te stranke Draganom Čovićem.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) (Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Armin Aljović 20 Jan 2022

Kao bi se političke tenzije u Bosni i Hercegovini smirile neophodno je stvoriti politički savez između Bošnjaka i Hrvata. To bi donekle izoliralo Milorada Dodika, a potencijalno ojačalo i neku alterantivnu srpsku politiku, ocijenio je Rober Bajruši, politički komentator zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Prema Bajrušiju, koji je govorio za Al Jazeeru, za Hrvatsku je odnos s Bosnom i Hercegovinom glavno strateško pitanje: Hrvatska s BiH ima najdužu granicu, u BiH i dalje živi dosta Hrvata, tu su ekonomski interesi, i napokon, rekao je Bajruši „i Hrvati i Bošnjaci bili su žrtve velikosrpske politike“, a ni danas „ne treba zanemariti planove ‘srpskog sveta'“.

Zbog svega, rekao je, službeni Zagreb treba voditi i iznimno senzibiliziranu politiku prema toj susjednoj zemlji.

„To što danas Srbija ne može koristiti silu, ne znači da se odrekla ideje o širenju“, rekao je Bajruši, koji Milorada Dodika, čelnika bosanskih Srba opisuje kao zapadno krilo „srpskog sveta“, inačice za „veliku Srbiju“, dok je za one koji misle da Dodik ne bi razbio Bosnu i Hercegovinu ako bi mu se ukazala prilika, rekao da jako griješe.

„Dodik treba Hrvate, kako bi imao saveznike“, rekao je Bajruši, saradnju sa Dodikom opisujući „nemoralnom i nepametnom“.

„Da je obratno moglo bi ga se [Dodika] izolirati, i s vremenom bi ojačala i alternativna srpska politika“.

Čelnik bosanskih Srba prijeti raspadom zemlje

Član tročlanog državnog predsjedništva BiH i de facto čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će do ljeta ove godine izuzeti brojne nadležnosti sa nivoa države i prebaciti ih na entitet kojim suvereno vlada, uključujući vojsku, tužilašvo i ubiranje indirektnih poreza.

Zapadni saveznici, predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama, zaprijetili su snažnim sankcijama za svakoga ko na bilo koji način ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, no paraleleno sa prijetnjama Dodika u nakanama ohrabruju Rusija, ali i neke zemlje Evropske unije, poput Mađarske.

Dvije i po decenije poslije građani Bosne i Hercegovine ponovo strahuju od izbijanja nasilja, pozivajući međunarodnu zajednicu da ne ponovi greške iz devedesetih godina 20. stoljeća, kada je četverogodišnji rat u toj zemlji odnio 100.000 ljudskih života.

Napetosti u zemlji dodatno otežava politički sukob između Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), vodeće bošnjačke i vodeće hrvatske političke partije, potaknuti nesuglasicima oko izmjena izbornog zakona.

HDZ BiH traži ugrađivanje mehanizama koji bi osigurali da na mjesto hrvatskog člana u triparitetnom predsjedništvu BiH može doći samo onaj kandidat koji zaista i dobije glasove hrvatskih glasača, a ne neko koga su na tu poziciju podržali i daleko brojni Bošnjaci. SDA, pak, prijedlog odbacuje uz objašnjenje da bi takav izborni sistem dodatno ojačao nacionalne podjele u višeetničkoj zemlji od 3,5 miliona stanovnika.

Hrvatsko-bošnjački sukob iskoristio je Milorad Dodik, i ušao u neformalni savez sa HDZ-om i liderom te stranke Draganom Čovićem. Savez je iznenada dobio podršku i predsjednik Hrvatske Zorana Milanović, koji se sve više udaljava od lijevog biračkog tijela. „Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu ove sedmice.

Morat će doći do kompromisa između SDA i HDZ-a

Za Bajrušiju, važno je razumjeti dvije stvari u problemu u odnosima između HDZ BiH i SDA. Prvo, rekao je, nijedna strana nije potpuno u pravu ili krivu. I drugo, na kraju će morati doći do neke vrste kompromisa između te dvije političke partije.

„Svako odgađanje je loše jer samo pojačava antagonizme“, rekao je Bajruši Al Jazeeri.

Odgovarajući na pitanje zašto Čović i HDZ „igraju na Dodika“, Bajruši vjeruje da Čović zna da Hrvatska neće podržati separatističke tendencije u Bosni i Hercegovini, ali procjenjuje da s Dodikom, „drži Bošnjake u pat-poziciji“.

„Izetbegović je jako pogriješio kada je [Željka] Komšića pogurao u Predsjedništvo, jer je tako Hrvatima dao argument da ih se majorizira“, rekao je Bajruši, uvjeren da dogovor Hrvata i Bošnjaka čiji cilj treba biti izlaz iz trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini može imati i širu podršku.

„Mislim da [hrvatsko-bošnjački politički savez] može imati podršku SAD-a i Njemačke. Vjerovatno i Plenkovićeve Vlade“, rekao je Bajruši.

„Za Milanovića […] on može vikati, ali nema nikakvu političku moć da kreira događaje“, zaključio je.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEME

POPULARNO

Komentariši