Reakcije na Greifovu najavu ispravka izvještaja o Srebrenici

Reakcije na Greifovu najavu ispravka izvještaja o Srebrenici

Foto: Vijesti.ba

Pristižu reakcije na izjavu izraelskog historičara Gideona Greifa da je pogriješio u vezi s brojem žrtava te da uskoro planira ispraviti kontroverzni izvještaj Komisije RS-a o genocidu u Srebrenici. 

Podsjećamo, Greif je pristao da bude na čelu komisije koju je Vlada RS-a formirala 2019. godine, a njen izvještaj u suprotnosti je s presudama međunarodnih sudova.

Izvještaj je ocijenjen kao pokušaj revidiranja istine, karaktera rata i umanjivanja broja žrtava, a Gideon Greif je u domaćoj i međunarodnoj javnosti optužen za negiranje genocida. Nakon što mu je Njemačka nedavno zbog toga odbila uručiti odlikovanje za doprinos u istraživanju holokausta, Greif je promijenio mišljenje i najavio reviziju spornog izvještaja.

“Nismo umanjili nijednu žrtvu, baš nijednu. To je bila moja lična greška, pa ćemo to ispraviti i objaviti istinu. Mislim da će se ova kontroverza u vezi s Komisijom značajno smanjiti. Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije – oko 8000. I mi to ne iskrivljujemo, mi to prihvatamo. Naravno, osuđujemo zločine, a to ćemo učiniti još snažnije u našem pojašnjenju”, naveo je Greif.

Izraelski historičar najavio ispravku kontroverznog izvještaja o Srebrenici

Izraelski profesor historije Gideon Greif, koji je optužen za negiranje genocida, izjavio je da će revidirati kontroverzni izvještaj bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske o genocidu u Srebrenici, a čiji je jedan od autora. Nekoliko sedmica nakon što je Njemačka odlučila povu…
Pojašnjenje će, kako je najavio, objaviti u narednih nekoliko sedmica. Do tada pristižu reakcije.

“On je čovjek sa dva lica. Ništa mi ne znači ni pokajanje, a ni ono što je tvrdio prije. On i njegove laži. Svijet zna istinu – istina je napisana bijelim nišanima u Potočarima. Jasna, vidljiva, opipljiva. Neka svako dođe da vidi. I on je išao da vidi”, kazala je Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na Twitteru: “Ako se ne varam, ovo je Gideon Greif s Lukom Babićem, paravojnim igumanom pravoslavnog manastira Karno kod Srebrenice, središta ruskog i srpskog krajnje desničarskog utjecaja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine”.

Podsjećamo, domaća i međunarodna javnost 2019. godine osudila je i sam čin formiranja nove komisije Vlade RS-a o događajima u Srebrenici s Greifom na čelu – upozoravajući da je istina već utvrđena presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde.

“Nama njegov izvještaj ništa nije značio, a isto tako ni pokajanje, s obzirom na to da je on izgubio moralne vrijednosti, kredibilitet kao naučnik, kao historičar, time što je za novac pristao da revidira prošlost, istinu, historiju. To govori o njemu kao o ličnosti i mislim da se nikome neće moći ispraviti na ovaj način bez obzira na to šta će se naći u ovom dopunjenom izvještaju koji on najavljuje”, smatra Ćamil Duraković.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Rasim Muratović objašnjava: “On se vjerovatno sabrao, vidio da je napravio veliku grešku i da se uhvatio u nešto što su čiste laži i mislim da je dobro da je najavio povlačenje iz toga”.

Prihvatanje poziva vlasti RS-a da učestvuje u pisanju izvještaja Komisije o Srebrenici, nakon što su međunarodni sudovi već rekli svoje, kao i sporne izjave u medijima o broju žrtava, ozbiljno su narušili reputaciju koju je u javnosti i međunarodnim naučnim krugovima imao Gideon Greif, a njegov posljednji potez okarakteriziran je kao očajnički pokušaj kontrole štete.

(federalna.ba)

Komentariši