GODIŠNJICA TRAGEDIJE: PORODICA I ANTIFAŠISTI ODALI POČAST DŽEMALU I RAZIJI BIJEDIĆ

Mirza Imamović 18/01/2022

Prije tačno 45, godina, na današnji dan, 18. januara, u avionskoj nesreći na planini Inač poginuo je tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) Džemal Bijedić.

Zajedno s njim stradali su i njegova supruga Razija i šest članova posade, među kojima i Džemin bliski saradnik dr. Smajo Hrle. Tako su Bosna i Hercegovina i tadašnja Jugoslavija izgubili jednog od najvećih političara i državnika u svojoj novijoj historiji.

Kako je rekao njegov unuk, koji nosi upravo njegovo ime, porodica i antifašisti su danas položili cvijeće i prisjetili se Džemala i Razije.

  • On je uvijek bio privržen porodici. Imam hiljade njegovih slika iz raznih država, ni na jednoj nije bez Razije, svoje supruge. To je meni važnije – kakav je bio prema svojoj porodici, kako se ponašao prema njima, nego bilo koja druga uspomena – rekao je danas Džemal, govoreći o svom djedu.

Pitali smo ga i koje su porodične vrijednosti koje se prenose s koljena na koljeno i za koje bi volio da usvoje i njegova djeca.

  • To je definitivno osobina da ljude cijenimo na osnovu djela, ne toga kojem se bogu mole. Smatram da je to izlaz iz današnje političke krize, u kojoj nam zveckaju oružjem sa svih strana – zaključio je Bijedić, piše Radiosarajevo.ba.

Komentariši