Eichhorst nema podršku ambasadora EU

Eichhorst nema podršku ambasadora EU

Foto: Screenshot

Šta suštinski znači promjena retorike Milorada Dodika? Koliko je izgledna deblokada državnih institucija? Zašto se niko ne bavi pitanjem korupcije? Na ova pitanja je za FTV odgovarao Saša Magazinović.

“Amerikance i Evropljane uvijek odvajam i moja iskustva su takva da, kad se radilo s Amerikancima, najveće reforme u Bosni i Hercegovini su postignuta uz pomoć SAD-a, recimo, reforma odbrane. Najbliži ustavnim reformama smo bili kada smo to radili s Amerikancima, a to je aprilski paket”, istakao je Magazinović.

Kaže da je kod Evropljana stvar malo drugačija.

“Oni nas godinama uče da u Bosni i Hercegovini trebamo govoriti jednim glasom. Pa i mehanizam koordinacije, za koji i dan danas mislim da je loš, ustvari je evropska formula kako ćemo mi govoriti jednim glasom. Pa oni ne govore jednim glasom. Postavlja se pitanje čije stavove zastupa Angelina Eichhorst? Jesu li to stavovi Evropskog parlamenta – nisu. Razgovarao sam u Briselu s evropskim parlamentarcima s nekoliko kolega iz BiH i došli smo do istog zaključka: ona ne zastupa stavove Evropskog parlamenta. Jesu li to stavovi Evropske komisije – nisu. Dajte da vidimo gde je Evropska komisija rekla da je to rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Je li u skladu s evropskim vrijednostima da umjesto čovjeka u centar pažnje stavljate etničku grupu – nije. Ima li igdje primjer u EU? Postavlja se onda pitanje čije stavove zastupa ta žena? I upravo to pitanje će postaviti više desetina zastupnika u Evropskom parlamentu.”

Magazinović je dodao da Eichhorst nema podršku ni ambasadora Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Kaže da ne želi govoriti o imenima, ali da nije tačno da svi ambasadori zemalja Evropske unije podržavaju ono što ona pokušava napraviti u BiH.

“Čak se neki i zgražavaju koliko je daleko spremna ići administracija Evropske unije u odnosu na evropske vrijednosti. I u privatnim razgovorima s njima ćete čuti mnogo toga, a ako Njemačka u sljedećih 10-15 dana izađe s jedim sasvim suprotnim stavom, za šta imamo najavu, da se trebaju održati izbori pa nakon njih razgovarati o Izbornom zakonu, onda je to potpuno suprotno od onoga što neki činovnici iz evropskih struktura promoviraju. Zašto to i ko radi – to je duga priča i ušli bismo u nagađanja”, kazao je Magazinović.

Navodi da se, kad su u pitanju oktobarski izbori, ne bi smio kladiti da će biti održani.

“Zakon je tu vrlo jasan: nema budžeta – nema izbora. Ako se vratimo na lokalne izbore, oni su prolongirani i održani mimo zakonskog roka jer nije bilo budžeta. Tet kad smo usvojili budžet oni su održani. Mi smo danas u 2022. godini, za 2021. nismo imali usvojen budžet. Ovi ‘destruktvci’ kažu da može, dakle – može bez budžeta. Nisam veliki optimist da će budžet biti usvojen zato što se budžet i održavanje izbora kao i mnoge druge teme koriste kao argument za ocjenu”, izjavio je Magazinović gostujući u Rezimeu Federalne televizije.



(Vijesti.ba)

Komentariši