PREDSJEDNIK CIK-A O TOME DA LI JE HDZ POČEO BLOKADU OPĆIH IZBORA

Mehmed Sultanović 18/01/2022

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar kazao je kako medijska saznanja da je Ministarstvo finansija BiH na čelu sa Vjekoslavom Bevandom (HDZBiH) odbilo zahtjev ove institucije za odobrenje sredstava za posebne namjene, to jeste početak pripreme Opći izbora, a iz okvira sredstava predviđenih privremenim finansiranjem.

To je uz javnosti inače nametnulo pitanje da li HDZBiH posredno opstruira proces općih izbora, što je mogućnost koja je pominjana.

  • Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o privremenom financiranju. Vezalo ga je za budžet iz 2020. godine, kada smo imali sredstva za lokalne izbore osigurana. Dostavljena nam je instrukcija vezano za sve proračunske korisnike, uključujući i Središnje izborno povjerenstvo (SIP) temeljem koje je trebalo dostaviti operativni, dinamički plan, sukladno Odluci o privremenom financiranju institucija za prvi kvartal, januar – mart 2022 godine.
  • Temeljem toga smo zahtijevali jednu četvrtinu sredstva u odnosu na proračun 2020. Dakle, program neposredne potrošnje što ide za plaće i redovite aktivnosti koje idu i u izbornoj godini. A, s druge strane, zahtijevali smo četvrtinu sredstava iz programa za organizaciju izbora 2020. godine – objašnjava Baklar.

Budući je budžet za izbore 2020. godine bio 4,27 miliona KM, jedna četvrtina traženih sredstava bila bi nešto veća od miliona maraka.

  • Temeljem toga mi bismo mogli pokrenuti sve aktivnosti za pripremu izbora, a koje su u programu za prvi kvartal ove godine. To su javne nabave i ostale stvari, dakle, da možemo zaključivati ugovore sa dobavljačima. Ukoliko dobijemo odobrenja Ministarstva to je čista stvar.
  • Dakle, imamo pravno prohodnu situaciju i bez donošenja državnog proračuna financiramo izbore. Sve do momenta kada bi trebalo financirati naknade rada biračku odbora, a to ide tek nakon izbora.
  • Za razliku od lokalnih izbora, opći izbori se u cijelosti financiraju iz državnog proračuna. Dakle, do dana izbora – što je pitanje imanja ili nemanja dobre volje u Ministarstvu – mi ćemo imati sredstva, ili nećemo – rekao je Bakalar, uz obnovu odluka o privremenom financiranju na takav način i odobrenja Ministarstva financija alar.

Na pitanje da li ovo znači da HDZ BiH počinje proces posrednog bojkota izbora, o čemu se ranije govorilo u javnosti, Bakalar zaključuje:

  • Ako Ministarstvo financija deblokira organizaciju općih izbora, dakle, negativno mišljenje ako dođe će blokirati organizaciju izbora. Sve zavisi od onog papira koji nam dođe iz Ministarstva formalno. Još nije došao, piše Radio Sarajevo.

Komentariši