Potvrđena optužnica protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera entiteta RS

17. januar/siječanj, 2022.


Optužnica tereti bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića za milionski kredit zvorničkoj Energoliniji (arhivska fotografija)
Optužnica tereti bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića za milionski kredit zvorničkoj Energoliniji (arhivska fotografija)

Protiv Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, saopšteno je iz tog Suda u ponedjeljak, 17. januara.

Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS, a kako je saopštilo početkom januara, Džombić se tereti za nezakonitu dodjelu kredita Investiciono-razvojne banke RS firmi “Energolinija” d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19.400.000 maraka (blizu 10 miliona evra).

Džombić je optužen da je omogućio davanje kredita, iako je, kako se navodi u saopštenju, bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na taj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a “Energoliniji” d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist

.PROČITAJTE I OVO:Serijal Privatizacijske pljačke: Birač sačuvan od rata uništili litvanski kupci

Aleksandar Džombić bio je predsjednik Vlade RS od 2010. do 2013. godine, a prije toga i entitetski ministar finansija.

„Energolinija“ je privatna firma koja je trenutno u stečaju, a u vrijeme dobijanja kredita bila je povezana sa Fabrikom glinice “Birač” u Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine, koja je tada bila u vlasništvu litvanske “Ukio grupe”.

Litvanska Ukio grupa je u Bosnu i Hercegovinu došla 2001. godine kupivši Fabriku glinice Birač u Zvorniku. Koju godinu kasnije Ukio grupa, tada u vlasništvu ruskog tajkuna Vladimira Romanova, osniva i Balkan investment banku. I Birač i banka su prije nekoliko godina dovedeni do stečaja, a Litvanci su pobjegli iz BiH.

Zvanične istrage su potvrdile izvlačenje stotina miliona evra iz Birača upravo preko Balkan investment banke. Novac je završavao čak i na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Komentariši