JUSIĆ ZA HAYAT: TEKBIROM PORUČUJEMO DA ZNAMO KO JE NAJVEĆI, AKCIJA MUNJA ’93. JE BOLAN PORAZ ZLOČINCA MLADIĆA U BIHAĆKOM OKRUGU

Mirza Imamović 17/01/2022

U emisiji Dobar dan BiH naš sagovornik je bio Sead Jusić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH i ratni komandant 505. viteške brigade.

Govoreći o svojim ratnim danima, Jusić se prisjetio čuvene oslobodilačke akcije Munja ’93.

  • Bio sam komandant 505. viteške bužimske brigade potkraj rata poslije pogibije legendarnog komandanta i tvorca rahmetli generala Izeta Nanića. Obilježavanje vojne akcije Munja ’93. nisu prijetnja nikome. Agresija se desila, jer se nas ne može zamisliti na ovim prostorima. Akcija Munja ’93. je posljedica kontinuiranih granatiranja naših naseljima haubicama. Ratni zločinac Ratko Mladić je tamo postrojio bataljon Ozrenske brigade VRS u junu 1992. godine i kazao ‘ispred vas su Bužimljani, tamo je najviši čin desetar, vi ćete do lako srediti“. To su pokušali haubicama i minobacačima. Kada se to nije moglo trpjeti, mi smo odgovorili na njihove položaje 11. januara 1993. godine. Doživjeli su jedna od najtežih poraza, a potom i u ofanzivi Breza ’94. Komandant Nanić je na izvanredan način osmislio i proveo akciju, unijevši nadu bihaćkom okrugu. Dakle, Munja ’93. se desila kao posljedica destruktivne politike ratnih zločinaca Miloševića, Karadžića i Mladića. Htjeli su da bošnjački narod nestane. Mi nemamo rezervnu domovinu, zato se moramo boriti. Naš tekbir govori da mi znamo ko je je najveći i najjači. Naš selam znači mir svima, od Prijedora, Banje Luke do Beograda. Ali isto tako sa nama je i Allahu ekber, ako neko misli da može uništiti ovu zemlju – poručio je Jusić.

(Mirza Imamović)

Komentariši