JUSIĆ U DDBIH: DODIK ŽELI KIPARIZACIJU BIH, NE SMIJEMO NASJEDATI NA NJIHOVE PROVOKACIJE!

Mirza Imamović 17/01/2022

Šta znači Dodikova najava o vraćanju u bh. institucije, kakva je uloga Aleksandra Vučića, je li moguć sukob u BiH i šta možemo očekivati od NATO-a saznali smo u emisiji Dobar dan BiH.

Naš sagovornik je bio Sead Jusić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH i ratni komandant 505. viteške brigade.

Na početku Jusić ističe da je aktuelna blokada institucija BiH rezultat nikad prežaljene ideje o Velikoj Srbiji.

  • Radi se o nastavku velikosrpske politike koja nastoji da kroz slabljenje institucija našteti državi BiH. Višestoljetni velikodržavni planovi Srbije moraju biti prisutni kako bismo razumjeli kontekst dešavanja stvari. Donošenje novih destrktivnih zakona o pravosuđu i Oružanim snagama BiH vršit će se prema procjeni da li je to isplativo Srbiji i Aleksandru Vučiću, kao i ‘velikom bratu’ Rusiji. Vučić je napravio alibi za Dodikovo vraćanje u institucije BiH. Međutim, to ne znači deblokadu vlasti, kako se očekuje – ocjenjuje Jusić.

Ocjenjujući regionalno povezivanje kroz Otvoreni Balkan, Jusić kaže da to nije loša mogućnost ukoliko se iza toga ne kriju druge namjere.

  • Otvoreni Balkan je dobra stvar ako se bazira na ravnopravnim i korektnim odnosima. Ali ako to znači afirmaciju srpskog sveta, onda to nije dobronamjeran projekat. Vučić se želi isprofilirati kao najodaniji partner Zapada na Balkanu kroz pragmatične poteze koje povlači u regiji – kazao je Jusić.

Patriote ove zemlje se moraju pouzdati u domaće institucije, smatra Jusić.

  • Mi smo tokom agresije sačuvali kontiunitet i državnost BiH, te osigurali opstanak bošnjačkog i drugih naroda koji ovu zemlju doživljavaju svojom. Sve patriote, bez obzira na provokacije i napade na povratnike, moraju se pouzdati u institucije. Na njih se ne msije odgovoriti incidentom koji bi dao za pravo drugoj strani da nas odvede u kiparizaciju BiH. Zbog toga naše nezadovoljstvo moramo izražavati unutar demokratskih institucija – poručuje Jusić.

O raspoređivanju NATO-a u BiH kaže da još uvijek nije neophodno.

  • Ne vidim opasnost po državu koja bi opravdala dolazak NATO-a, jer smo okruženi njihovim članicama. Iako nismo u NATO-u, jednim dijelom smo dio te alijanse. Shodno mandatu na očuvanju suvereniteta i teriotrijalnog integriteta, NATO se može iskrcati bez saglasnosti Predsjedništva BiH – navodi Jusić.

Srbija kroz indirektnu podršku manjem bh. entitetu šalje poruku o brizi za srpski narod u BiH.

  • Prisustvo srbijanskih ministara na proslavi neustavnog dana bh. entiteta RS je slanje poruke da Srbi u BiH nisu prepušteni sami sebi. No, Srbija će se ponašati shodno vlastitim interesima. Okvirni sporazum o balansu naoružanja između BiH, Hrvatske i Srbije propisuje određena ograničenja. Naoružavanje Srbije se odvija zbog njihovih unutrašnjih pitanja. Neponovljivo je da ugroze granice BiH kao ’92. godine kada su imali već gotove trupe JNA na Drini – procjenio je Jusić.

Pogledajte video OVDJE.

(Mirza Imamović)

Komentariši