BIVŠA ZAMJENICA GENERALNOG SEKRETARA NATO-A: U BIH JE KRHKA SITUACIJA, SANKCIJE SU PODRŠKA NJENOM ZDRAVLJU

Nermina Hasić 18/01/2022

Bivša zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller poručuje kako NATO nikada neće učestvovati u stvaranju novih interesnih zona, a pogotovo ne zbog navodne trgovine između NATO-a i Rusije oko Ukrajine.

Gottemoeller koja je u historiju NATO-a ušla kao prva žena zamjenica generalnog sekretara ističe da NATO ne odustaje lako od svojih principa.

  • Ono o čemu Vi pričate, kao formiranju nekakvih interesnih zona, NATO nikada neće pristati na to. To je još jedan osnovni princip. NATO je bio veoma čvrst i ne samo NATO, već je to dio osnivačkog akta iz Helsinkija, dio je organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi, ti osnovni principi postavljeni pri njegovom formiranju prije 20 godina. Glavna stvar je da su zemlje nezavisne i suverene. One bi trebali imati priliku da same odluče kakav će biti njihov nacionalni sigurnosni aranžman, da li će se odlučiti za neutralnost ili će se odlučiti za pridruživanje sigurnosnom savezu. To je na svakoj zemlji da odluči, a ne na velikim momcima da odlučuju – kaže Gottemoeller.


“Krhka i komplikovana situacija u BiH”

Gottemoeller se tokom svoje karijere u Briselu često bavila pitanjem Balkana i Bosne i Hercegovine i vrlo dobro poznaje situaciju u zemlji.

  • To je vrlo krhka i komplikovana politička situacija u Bosni i Hercegovini. Najveće poštovanje imam prema političarima iz Bosne i Hercegovine, sa kojima sam se susrela i sa kojima sam radila, kao i prema mnogim, mnogim stručnjacima i javnim ličnostima u nevladinom svijetu. I znam da je uložen veliki napor, da se naporno radi i da se uspostavi kontinuirani sistem upravljanja, koji će odgovarati interesima svih različitih nacionalnosti koje su dio vaše zemlje. To je teško i delikatno radno okruženje – govori Gottemoeller za N1.

Dodaje i da je zaista zabrinuta da bi moglo biti napora da se ponište osnovni aranžmani koji su sklopljeni Dejtonskim sporazumom.

  • Stoga se nadam da ćete vaša zemlja i vi pronaći ravnotežu između različitih suprotstavljenih snaga i biti u mogućnosti da idete naprijed. Kao što sam rekla na početku, BiH je na listi kandidata za članstvo u NATO-u. Zaista bih voljela da vidim da ona zauzme svoje mjesto zajedno sa drugim zemljama na Balkanu, uključujući ne samo Republiku Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, već i Albaniju i druge koje su se pridružile NATO-u poslednjih decenija. Tako da je to dobar cilj, da to zadržimo kao fokus, kao i članstvo u EU, naravno – ističe Gottemoller.


“Sankcije same po sebi ne funkcionišu”

Kao bivša zvaničnica u nekoliko američkih administracija poznaje alat sankcija koje su se koristile ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za sve druge zemlje.

  • One, naravno, nisu jedini faktor za napredovanje politike u vašem dijelu svijeta, kao i u bilo kom drugom. Nadam se da su poslali važan signal. Prvo, podrška SAD zdravlju Vaše zemlje, zdravlju Vašeg sistema upravljanja. I nadam se da oni također pružaju neku polugu za pomicanje stvari naprijed, ali oni su nesavršen alat. Vidimo ovo širom svijeta, sankcije same po sebi, ne funkcionišu. Mora postojati niz napora, uključujući napore vaših lidera preko političkih podjela da rade zajedno i pronađu zajednički jezik – kazala je Gottemoeller.

Komentariši