Đokovićev poraz kojem je i sam doprinio

Na razočarenje ogromnog broja navijača, Đoković neće biti u prilici da brani titulu na svom omiljenom Grand Slam turniru koji je osvajao ukupno devet puta.

16 Jan 2022

Prema papirima, Đoković je 16. decembra bio pozitivan na koronavirus i zbog toga nije mogao da bude vakcinisan pred AO, piše autor (EPA)

Višednevna australijska sapunica sa Novakom Đokovićem kao glavnim akterom konačno je završena. Na razočarenje ogromnog broja navijača, Đoković neće biti u prilici da brani titulu na svom omiljenom Grand Slam turniru koji je osvajao ukupno devet puta. Borbu je izgubio za zelenim stolom, a ne na plavom terenu Australijan opena u Melburnu. I da, izgubio je 500.000 dolara na ime sudskih troškova kojih onaj Iranac što devet godina samuje u ozloglašenom hotelu “Park” nikada neće imati da bi dočekao sudski proces.

Cela priča oko Đokovićevog učešća na AO je postala kontroverzna od trenutka kada je postalo jasno da će u Melburnu igrati samo vakcinisani teniseri. Od samog starta se dizala tenzija u vezi sa nastupom najboljeg tenisera današnjice. Tom procesu je i sam u više navrata doprinosio pokušavajući da bude nekonkretan pričom o kovidu i vakcinaciji. Nije želeo da se izjašnjava o svom vakcinalnom statusu za koji smo svi znali da je negativan, i svoje učešće na AO je temeljio na bazi “medicinskog izuzeća”.

Poruke iz Australije

Za to vreme, iz Australije su stizale poruke da niko ko nije vakcinisan neće moći da uđe u Australiju. I onda se desio preokret.

Đoković je obavestio javnost da je dobio to izuzeće i krenuo put najudaljenijeg kontinenta po rekordnu 21. Grand Slam titulu. Verovatno da nije mogao ni da pretpostavi u kakvu će moru taj put da se pretvori. Provera dokumentacije, odbijanje vize, pritvor, izlazak pred sud umesto na teren na trening…

Upao je u pravi vrtlog koji je u velikoj meri deo političke igre u Australiji. Zemlja u kojoj vlast dve godine vodi borbu protiv kovida uz najrigoroznije mere i sa najvećim procentom vakcinisanih građana na svetu nije mogla tek tako da pređe preko toga da se jedan nevakcinisani igrač pojavi na turniru. Ta ista vlast stoji jako loše pred svojim sunarodnicima, upravo zbog kovid mera. Premijer Skot Morison je verovatno najnepopularniji premijer u dugom nizu godina i svoj rejting pokušava da podigne uz pomoć Đokovića koji je, papirološki gledano, sve odradio u skladu sa australijskim zakonima i došao da igra tenis. Vlasti su, međutim, posumnjale i htele dodatna pojašnjenja u vezi sa njegovim medicinskim izuzećem. Svi smo mislili da je Đoković to izuzeće dobio zbog onih alergija, ali ispostavilo se da to nije bio razlog. Prema papirima, Đoković je 16. decembra bio pozitivan na koronavirus i zbog toga nije mogao da bude vakcinisan pred AO. I onda je nastao haos.

Kako niko nije znao da je Đoković COVID pozitivan

Kako to da niko nije znao da je Đoković pozitivan? Ceo svet prati svaki njegov korak u svakom trenutku. Kada tihuje, kada obilazi bosanske piramide, kada sa decom udara lopticu, apsolutno sve. Samo činjenicu da je pozitivan na kovid, niko živ nije znao. Da je to objavio kao Rafael Nadal nekoliko dana kasnije, možda bi cela priča imala drugačiji tok. Što je najgore, teško je pomisliti da je Đoković toliko bio neodgovoran, pre svega prema drugima, i da je, dok je čekao rezultate testiranja, 17. decembra proveo dan družeći se sa decom koja treniraju tenis. Dan kasnije, 18. decembra, radio je intervju za francuski L'ekip. Neko ko sumnja da je zaražen virusom, sigurno ne trči da se slika i druži sa decom bez obzira da li čeka ili ne rezultate testa. Toliko smo valjda naučili da budemo odgovorni tokom ove epidemije. Ovakvo ponašanje je sigurno mrlja kada je reč o Đokoviću, bez obzira koliko ga voleli i navijali za njega.

Australija je imala puno pravo da sumnja u valjanost tog dokumenta na osnovu Đokovićevog ponašanja, ili barem da to iskoristi kao opravdanje da mu nadležan ministar za imigraciju poništi vizu tako što će da ga proglasi za “zdravstvenu opasnost”. Dobro de, i za koji politički poen pred predstojeće izbore u Australiji.

Jedno od zanimljivih pitanja je i to kako Đoković predstavlja problem po zdravlje Australijanaca ako je preležao kovid i stekao prirodni imunitet, a nije pomenuti Nadal koji je i pored kompletne vakcinacije 20. decembra bio pozitivan na koronavirus, a već 31. avgusta bio u toj istoj Australiji?

Ponašanje njegovog oca tokom ove “sapunice” je diskutabilno. Njegovo je pravo, kao roditelja, da brani svog sina kako zna i ume. On je, međutim, otišao korak dalje i Đokovića proglasio za Isusa, lidera slobodarskog sveta, za “Srbiju koja nikada nije napadala nego se samo branila”. Sigurno mu je dosta odmogao vređajući Australiju i premijera Skota. Porodica koja se sve vreme krila iza paravana apolitičnosti, sada se aktivno uključila u politički problem i mnogo političkih stavova iznela zato što se njihovo dete našlo u problemu.

Platio ceh svojim vjerovanjima

Ali, ostavimo to po strani. Novak je platio ceh svojim verovanjima i ubeđenjima. Kada je već toliko mističan po ovom pitanju, morao je da se drugačije ponaša. Tačno je da nije zaslužio tretman kakav je imao, ali to je Australija. Ima svoje zakone i nije važno da li je u pitanju prvi igrač sveta ili neko drugi. Iz ove borbe nikako nije mogao da izađe kao pobednik, čak i da je ostao na turniru i da ga je osvojio. Ostao bi gorak ukus u ustima.

Svi mi koji volimo tenis i koji smo sve ove godine navijali za Đokovića sigurno smo razočarani, ali ispalo je tako kako jeste. Uostalom, da je vakcinisan poput svih članova svog tima sa kojima je stigao u Australiju, nikakvih problema ka osvajanju 21. titule ne bi bilo. Nije Đoković sklonjen sa turnira zato što je Srbin i zato što svet ne može da dozvoli da iz Srbije dođe neko ko će imati rekordan broj Grand Slam titula. Niti je ova cela situacija ima veze sa odnosom građana Srbije prema australijskoj kompaniji Rio Tinto.

Umesto da deseti put podigne trofej pobednika AO, sada će sada postati u pravom smislu reči ikona “avaksa” i celog tog pokreta, hteo ili ne. A, on je samo sportista i nije otišao u Australiju da se bori za slobodu i “avakse” već da igra tenis. Pitanje je samo u kom pravcu će se odvijati njegova karijera, jer je sigurno da, ako epidemija još potraje, Australija neće biti jedina zemlja u koju neće moći da uđe zato što nije vakcinisan.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Nenad KulačinNenad Kulačin je rođen 1970. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u dnevnom listu Borba, radio kao novinar i urednik u Vestima iz Frankfurta te bio urednik u nedeljniku Standard. Na beogradskoj TV Enter počeo je televizijsku karijeru, dvije godine je bio urednik na televiziji B92, odakle 2009. godine prelazi ne mjesto glavnog i odgovornog urednika RTV Šabac. Trenutno radi u lokalnom šabačkom nedjeljniku Glas Podrinja. Sa Markom Vidojkovićem je koautor emisije Dobar, loš, zao na TV Šabac.

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE PIŠE

POPULARNO

Komentariši