TURKOVIĆ: U OVOM VAŽNOM TRENUTKU ZA BIH, POLITIČKI GLAS UJEDINJENE EVROPE TREBA NADGLASATI GLASOVE MRŽNJE I RADIKALIZMA

Admir Jamaković 13/01/2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da etnonacionalnoj mržnji, poricanju genocida i holokausta i ratnim zločincima nema mjesta u našem društvu ukoliko stvarno želimo graditi demokratski Zapadni Balkan sa jednakim pravima za sve građane, javlja Anadolija.

U Kopenhagenu je danas održana online konferencija pod nazivom “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji“.

Konferenciju organiziraju Ambasada Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i Danski helsinški komitet za ljudska prava, a učestvovali su brojni izlagači, uključujući zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, šefa danske diplomatije Jeppa Kofoda, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, sudiju Evropskog suda za ljudska prava Farisa Vehabovića, predsjednika Vanjskopolitičkog odbora danskog Parlamenta Martina Lidegaarda.

Organizatori su istakli da je cilj konferencije približiti članovima danskog parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

Šefica bh. diplomatije Turković istakla je kako je Bosna i Hercegovina gaji hiljadugodišnju historiju postojanja i državnosti i kako se to mora stalno isticati s ponosom i zbog onih koji konstantno poriču tu historijski činjenicu.

  • Bosna i Hercegovina je zemlja odličnih socioekonomskih potencijala. Država u kojoj većina građana se bori da postanu punopravni, produktivni i pouzdani članovi evropske porodice i to potpuno predani evropskim normama i vrijednostima koje nas ujedinjuju kao društvo Evrope. Međutim, imamo i manjinu koja pokušava blokirati progres i pokušava portretirati Bosnu i Hercegovinu kao nefunkcionalnu državu. Ustvari, ta manjina pokušava nastaviti rat na drugim poljima – kazala je Turković.

Podsjetivši kako je BiH sa drugim zemljama Zapadnog Balkana prije više od 20 godina ušla u predvorje za ulazak u članstvo u Evropskoj uniji, Turković je kazala da su evropski lideri tada jasno poručili da je budućnost BiH unutar Evropske unije.

Ona je upozorila da demokratskim dostignućima ozbiljno prijeti oživljavanje retorike ekstremizma, negiranja genocida, slavljenja osuđenih ratnih zločinaca i sistematsko širenje lažnih vijesti.

  • Takve tendencije se hrane i rastu neintegriranjem BiH u Evropsku uniju. Način borbe protiv njih je podržavanje Bosne i Hercegovine, njenih demokratskih vrijednosti. Svi moramo ustati za liberalnu demokratiju, za toleranciju i multikulturalizam. Etnonacionalnoj mržnji, poricanju genocida i holokausta i ratnim zločincima nema mjesta u našem društvu ukoliko stvarno želimo graditi demokratski Zapadni Balkan sa jednakim pravima za sve građane – poručila je Turković.

Naglasivši da regionalna saradnja i dobri odnosi sa susjedima i dalje predstavljaju najvažniji prioritete za BiH, Turković je kazala da ključ razvoja i prosperiteta cijelog Zapadnog Balkana jeste u punom priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

  • Potrebne su nam jasne izjave i djela lidera iz regije u tom pravcu, Riječi nisu dovoljne. Gledamo djela. Članstvo u Evropskoj uniji nije samo političko pitanje, već i generacijski socioekonomski izbor napravljen na važnoj historijskoj raskrsnici – kazala je Turković.

Ona je poručila da za Bosnu i Hercegovinu nema alternative za integraciju u Evropsku uniju i NATO te je dodala da je to jedini put ka progres, sigurnost i mir u BiH i cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

  • BiH će nastaviti evropski put, fokusirajući se na trenutnih 14 prioriteta od kojih su mnogi ispunjeni. Međutim, od EU-a očekujemo, kao i od naših prijatelja u Danskoj, da stanu iza svojih obećanja datih prije 20 godina u Solunu. U ovom važnom trenutku za BiH, politički glas ujedinjene Evrope treba biti glasniji i nadglasati glasove mržnje i radikalizma. EU je nedavno pozvala BiH da govori jednim glasom, ali shodno ovoj situaciji, od Evropske unije tražimo da i ona govori jednim glasom i sankcioniše one koji pokušavaju uništiti progres ostvaren u proteklih 30 godina – zaključila je Turković.

Komentariši