POTPUNI DEBAKL ŽELJANE ZOVKO: INSISTIRALA NA UKLJUČIVANJU SLUČAJA LJUBIĆ U RASPRAVU EVROPSKOG PARLAMENTA

Nermina Hasić 13/01/2022

Zastupnici u Europskom parlamentu su tokom sjednice saslušali osobna svjedočenja Derve Sejdića, Jakoba Fincija i Azre Zornić u vezi s njihovim predmetima na sudu u Strasbourgu i njihov pogled na budućnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda europarlamentarke Željane Zovko.

Agencije

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko ocijenila je sastanak jednostranim i neprimjerenim te je insistirala na uključivanju presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić u raspravu.

  • U decembru sam poslala dopis predsjedavajućem izaslanstva, zastupniku Franzu, u kojem sam tražila uključivanje razmjene mišljenja o provedbi odluke Ustavnog suda u slučaju Ljubić, koja je bitan element za budućnost Bosne i Hercegovine. Rečeno mi je da će sjednica uključivati osobna svjedočenja. Smatrala sam da je sjednica nepotpuna bez sudjelovanja g. Ljubića i rasprave o njegovom predmetu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ali moj prijedlog da na sjednicu 12. januara pozovem g. Ljubića i predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića je odbijen – naglasila je Zovko, dodavši kako je nakon posljednjeg sastanka podnijela novi zahtjev u kojem je ponovila isti apel za sljedeću sjednicu izaslanstva.

Zovko smatra da se položaj predsjedatelja navedenog izaslanstva zloupotrebljava te da je u više navrata pozivala na nepristran pristup u dogovaranju aktivnosti izaslanstva.

Ocijenila je kako predsjedatelj i tajništvo radije promiču jednostran stav, iako je Europski parlament isti osudio u rezolucijama Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Zovko drži kako je takva praksa neprihvatljiva i kontraproduktivna u ovim, kako je kazala, napetim vremenima.

Naime, prošle godine su Zovko i njezine kolege uputili pismo pritužbe pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju zbog Franzove klevete hrvatskih političara.

U službenoj izjavi u svojstvu predsjedatelja izaslanstva DSEE-a, Franz je naveo kako je očito da određene političke snage u Hrvatskoj, zemlji članici EU-a, imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

No, svi pokušaji Željane Zovko bili su uzaludni, piše slobodnabosna.

Komentariši