MLADI JASNO TREBAJU ISKAZATI SVOJE STAVOVE I OSUDITI NACIONALISTIČKO DIVLJANJE: EVO ŠTA SU REKLI ZA HAYAT

Admir Jamaković 13/01/2022

Mladi su budućnost, na mladima svijet ostaje, na mladima ostaje ova zemlja.

Hayat

Zbog toga smo u današnjoj emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a razgovarali s mladima kako bismo čuli njihovo mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Dragana Perić iz Omladinskoj vijeća RS-a, Harun Šabanović iz Vijeća mladih Brčko distrikta i Rešid Dževdetbegović, omladinski aktivista iz Doboj Istoka koji trenutno živi u Austriji, govorili su o atmosferi među mladima i krizi u BiH.

  • Mladi u  Brčko distriktu ne susreću se samo sa tom krizom. Tu je i kriza inflacije koju ne smijemo zaboraviti, svaki dan cijene životnih namirnica rastu. Također, i pandemija je još aktivna. Neizostavna je ta politička situacija, mladi nisu samo budućnost BiH nego i sadašnjost i treba prepustiti mladima što više upravljačkih funkcija i uključiti ih aktivno u procese donošenja odluka – rekao je Šabanović.

Dodao je da u Brčkom nije bilo sukoba, ali jeste huškanja te da je policija bila na visini zadatka.

  • Trebamo što prije da se vratimo u kolosijek prosperiteta jer huškanje nije nikom potrebno, a ni u cilju – dodao je Šabanović.
Hayat

U RS-u je obilježen neustavni dan RS-a koji je izazvao tenzije.

  • Plašim se da mladi u Republici Srpskoj nikako nemaju svijest da je proslava dana RS-a neustavan datum i da imaju jako visok stepen nacionalne osvještenosti i to na način da su svoje stavove kreirali bez nekog nametanja od slušanja različitih iskustava, od porodica ili svog okruženja sa kojima se svakodnevno susreću. Problemi političkih narativa u jednoj predizbornoj godini nisu prioritetan problem mladih u RS-u s obzirom na to da Omladinski savez RS-a, kao krovno tijelo, pokušava da unaprijedi sistem u kojem treba da žive mladi na način da se obezbijedi logistika za omladinske centre – navela je Perić.

Kao fokus rješavanja problema mladih izdvojila je obrazovanje kroz sistem usklađivanja nastavnih programa, neopterećivanja tržišta rada profesijama koje su zasićene, razvijanje različitih izvrsnih mladih ljudi koji doprinose razvoju, različito osiguravanje budžeta za mlade…

Govoreći o tome koliko je važno da mladi iz cijele BiH budu jedinstveni i ne dozvole da ih dijele i huškaju, Dževdetbegović je kazao da je to veoma bitno.

  • Kad posmatram slike koje su obišle svijet iz BiH u posljednje vrijeme zabrinut sam. Mladi ukoliko žele da žive u BiH moraju pronaći način da razriješe probleme iz prošlosti, da otklone barijere između sebe i da zajedničkim naporima grade državu i društvo – naveo je Dževdetbegović.

Šabanović je kazao da je porazno istraživanje da mladi ne vjeruju institucijama BiH i da to povjerenje treba povratiti.

Hayat
  • Mladi nose dio tereta koji su im prebacile starije generacije, ali naš zadatak je da to zaustavimo i da se nove generacije koje dolaze grade na zdravim osnovama koje će biti okrenuti ka Evropskoj uniji i prosperitetu u svim dijelovima BiH – naveo je Šabanović.

Perić smatra da su mladi orijentirani ka dijalogu i da treba da razgovaraju na samom terenu.

  • U cijeloj BiH se treba raditi na informisanju mladih, na političkom i institucionalom opismenjavanju mladih da bi znali na koji način mogu da stvore empatiju prema određenim političkim institucijama ili da barem znaju na kojem mjestu da nađu rješenje za svoje probleme – rekla je Perić.

Dževdetbegović je istakao da je važno da imamo sigurnost da bi država opstala odnosno da bi mladi ostali.

  • Ne trebamo samo gledati u političke elite, svako od nas treba da radi individualno u izgradnji države. Volio bih da vidim da se mladi znatno više uključe u političke procese. Jasno iskažu stavove i osude ovo nacionalističko divljanje. Mir je temelj svakog progresa, ako živite u stalnom strahu ne možete ekonomski prosperirati. Bez obzira kako rezultira ova kriza, odlazak mladih iz BiH će se nastaviti – rekao je Dževdetbegović.

(Admir Jamaković)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši