HRONOLOGIJA ĐOKOVIĆEVE ZAVRZLAME U AUSTRALIJI: PRIJE TURNIRA ZARAŽEN SE ŠETAO SRBIJOM I ŠPANIJOM, DRUŽIO S DJECOM, SVE POKUŠAO ZATAŠKATI?!

Mirza Imamović 14/01/2022

Srbijanski teniser Novak Đoković izazvao je burne reakcije javnosti u Australiji, ali i širom svijeta zbog svojih kontroverznih stavova o koronavirusu.

Hronologija događaja jasno pokazuje da je Đoković svjesno prešućivao veoma bitne detalje o svom zdravlju, a sve kako bi se domogao učešća na Australian Openu, prestižnom Grand slam turniru.

Sve je počelo 14. decembra kada je Đoković prisustvovao košarkaškoj utakmici u Beogradu između Crvene Zvezde i Barcelone, gdje je zabilježeno njegovo fotografisanje sa košarkašem Nigelom Hayesom.

Dva dana kasnije, ispostavilo se da je Đoković bio u kontaktu sa nekoliko zaraženih osoba, te je odmah podvrgnut testiranju. Sumnje su se ispostavile tačnim, te je tačno u 20.19 sati navečer 16. decembra potvrđeno da je Đoković pozitivan na koronavirus.

Zaražen dijelio nagrade djeci

Međutim, to ga nije omelo da u danima nakon toga učestvuje u brojnim javnim događajima i susretne se da desecima ljudi. U vrijeme kada omikron soj koronavirusa uzima maha u Srbiji i region, prvi reket svijeta je svojim neodgovornim i bezobzirnim ponašanjem svjesno ugrozio veliki broj osoba.

Umjesto da kao popularni sportista bude uzor javnosti na svakom društvenom polju, a naročito onom naučnom, Đoković se oglušio na pozitivan test i time indirektno obezvrijedio zdravstvene radnike koji danonoćno i mukotrpno rade na spašavanju života oboljelih.

Već dan nakon saznanja da je zaražen učestvuje na dodjeli pehara najboljim mladim teniserima u Beogradu, kojom prilikom mu se uručuje ikona Bijelog Anđela od Teniskog saveza Srbije. Na društvenim mrežama objavljene su fotografije, a na jednoj Đoković pozira uz barem 26 ljudi, uglavnom djece, bez pridržavanja socijalne distance i maski na licima.

Navodno je prije toga uradio brzi antigenski test koji je pokazao negativan rezultat, no sve to ostaje u domenu špekulacija.

18. decembra Đoković u Beogradu daje intervju i fotografira se za francuski sportski dnevnik L’Equipe, iako već uveliko zna da je pozitivan. Izjavio je da se tada pridržavao socijalne distance i nosio masku, ali to ne umanjuje činjenicu da niti novinaru niti fotografu uopće nije saopćio da je pozitivan.

Boravio u Srbiji i Španiji dvije sedmice prije Melbourna

Četiri dana kasnije novi test je pokazao negativan rezultat, da bi 23. decembra Institut javnog zdravstva Srbije izdao dokument da Đoković ima antitijela na koronavirus, što koristi kao obrazloženje da se prije dolaska u Australiju oporavio od koronavirusa.

Da je Đoković svjesno prešutio boravak u Srbiji i Španiji neposredno pred putovanje u Melborune, dokazuje izuzeće Australskog teniskog saveza koje mu dopušta ulazak u Australiju bez vakcinacije i  propisanog razdoblja karantina, jer se tek oporavio od koronavirusa.

Prvog dana 2022. godine njegov tim šalje popunjen upitnik Ministarstvu vanjskih poslova Australije, koje odobrava Đokovićev ulazak u ovu zemlju bez obaveznog karantina, a dan kasnije dopušta mu se dolazak u saveznu državu Viktoriju, gdje se nalazi Melbourne.

5. januara Đoković iz Španije stiže u Melbourne, nakon čega nastaje prava drama na aerodromu. Zbog neispravno popunjenog obrasca za vizu, granični policajci Đokoviću oduzimaju pasoš iza ponoći ga smještaju u sobu za ispitivanje.

Narednog dana Vlada Australije mu ukida vizu i smješta ga u hotelski pritvor u Melbournu. Ispostavilo s da, prema stavu australskog Ministarstva zdravstva, potvrda o preboljenom koronavirusu u posljednjih pola godine nije dovoljna za ulazak u zemlju bez karantina.

Federalni sud Australije 10. januara donosi odluku o odbacivanju ukidanja Đokovićeve vize, čime mu se omogućava ulazak u zemlju. Međutim, ministar imigracija Alex Hawke je zadržao diskreciono pravo da naloži Đokovićevu deportaciju već idućim avionom. Advokatski tim Đokovića branio se navodnom nedosljednošću australskih vlasti prilikom izdavanja vize za ulazak u ovu zemlju.

Poslije sudske odluke, Đoković nastavlja trenirati uvjeren da je zavrzlama oko njegovog nastupa na Australiran Openu stvar prošlosti. Potom se 12. januara oglašava na svom Instagram profilu, pravdajući prešućivanje svog prethodnog boravka u Srbiji i Španiji prije Australije nenamjernom greškom vlastitog agenta pri popunjavanju.

Australska vlada, očito sumnjičava u pogledu vjerodostojnosti Đokovićevog PCR testa, ali i kretanja neposredno prije ulaska u Australiju, 13. januara po drugi put poništava Đokovićevu vizu, zbog toga što kao nevakcinisana osoba predstavlja prijetnju po društvo i zajednicu.

Time je saga oko nastupa najboljeg tenisera svijeta u Melbournu konačno završena.

Komentariši