Đokoviću ponovo poništena viza, deportacija privremeno zabranjena

Prvi teniser svijeta nije vakcinisan i predstavlja prijetnju zajednici, pojasnio je ministar Alex Hawke u obrazloženju poništenja Đokovićeve vize.

Očekuje se da definitivna odluka o Đokovićevom slučaju bude poznata u nedjelju, 24 sata uoči starta  turnira (EPA)

14 Jan 2022

Australijska vlada po drugi put je poništila vizu Novaku Đokoviću, uz obrazloženje da prvi teniser svijeta nije vakcinisan protiv COVID-19 i da kao takav predstavlja prijetnju zajednici, prenosi Reuters.

Đokovićevi advokati odmah su uložili žalbu na takvu odluku, a novo saslušanje pred sudom održano je u večernjim satima po australijskom, odnosno prijepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu, javlja The Age.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.495.1_en.html#goog_1822142235Play VideoDužina videa 02 minutes 28 seconds02:28Još jedan preokret u viza sagi Đokovića i Australije

I ovo saslušanje održao je sudija Anthony Kelly, koji je već odlučivao o Đokovićevom statusu i odbio prihvatiti ukidanje vize koje određeno teniseru prilikom ulaska u Australiju.

Prema Tanjugu, sudija Kelly je predložio zabranu deportacije Novaka Ðokovića do subote u 16:00 sati (po tamošnjem vremenu).

Slijedi razgovor sa imigracionim vlastima

Kelly je rekao kako bi mogao predložiti privremenu zabranu, ako ne postoji raniji zahtjev za udaljavanje iz države, pošto će Ðoković u subotu imati razgovor sa predstavnicima Ministarstva za imigraciju.

U međuvremenu je potvrđeno da će Đoković doći na razgovor sa predstavnicima imigracionih vlasti Australije.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.495.1_en.html#goog_1822142234Play VideoDužina videa 03 minutes 56 seconds03:56Deportacija Đokovića odgođena za sutra

Ministar za imigraciju Alex Hawke složio se sa sudijom Kellyjem i podržava privremenu zabranu deportacije. “Čekat ću odluku suda i poštovati je”, rekao je Hawke, prenosi Večernji list.

Đokovićevi advokati su od suda zatražili zabranu kojom bi se blokirala vladina odluka o deportaciji.

Sudija Kelly također je naložio da se postupak sa okružnog, prebaci na federalni sud, a Đoković nije vraćen u hotel u kojem je prvobitno bio nego je upućen na drugu, javnosti nepoznatu lokaciju.

Ta lokacija poznata je samo vlastima i advokatima kako bi se smanjile medijske tenzije, prenosi Tanjug.

Očekuje se da definitivna odluka o Đokovićevom slučaju bude poznata u nedjelju, 24 sata uoči starta  turnira.

Ministar iskoristio svoje pravo

Ministar za imigraciju Alex Hawke prethodno je iskoristio diskreciono pravo da ponovo poništi vizu srbijanskom teniseru, nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz imigracionog pritvora, u kojem je bio smješten nekoliko dana pošto mu je australska granična policija odbila omogućiti ulazak u zemlju.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1481882690140131328&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fbalkans.aljazeera.net%2Fnews%2Fsports%2F2022%2F1%2F14%2Fnovaku-djokovicu-ponovo-ponistena-viza&sessionId=562bfd9dce14e680dda9e9ed367664b3153a7ad1&theme=light&widgetsVersion=86e9194f%3A1641882287124&width=550px

“Danas sam iskoristio svoje ovlasti iz Zakona o migraciji da poništim vizu Novaku Đokoviću na zdravstvenim i drugim osnovama, u javnom interesu. Pri donošenju odluke, pažljivo sam razmotrio informacije Ministarstva unutrašnjih poslova, granične policije i gospodina Đokovića. Vlada je snažno posvećena čuvanju australijskih granica, naročito po pitanju pandemije COVID-19”, naveo je Hawke u izjavi.

Prema članku Zakona o migracijama u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine neće moći osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u neupitnim okolnostima koje su važne za interes Australije, prenosi Hina.

Podrška premijera

Hawkeovu odluku podržao je i premijer Scott Morrison, koji je naveo da je to učinjeno zbog žrtava koje su Austraci podnijeli tokom pandemije.

Morrison je istakao da je pandemija bila nevjerovatno teška za svakog Australca, ali da su se držali zajedno i spasili živote i sredstva za život.

Dodao je da Australijanci s pravom očekuju da će rezultat njihovih žrtvovanja biti poštovan.

BBC piše da odbijanje vize prema postojećim zakonima u Australiji znači da Đoković u Australiju neće moći ući tri godine, osim ako njegov dolazak ne bude od “interesa za zemlju”.

Mogućnost nove žalbe

Nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz migracionog centra, Đoković je trenirao i pripremao se za nastup na Australian Openu.

Mediji su ranije najavljivali mogućnost da Hawke ponovo uskrati vizu Novaku Đokoviću.

Teniska zvijezda, skeptik u pogledu vakcina, izazvao je bijes u Australiji kada je prošle sedmice objavio da ide u Melbourne na Australian Open uz medicinsko izuzeće od zahtjeva za posjetitelje koje treba vakcinisati protiv COVID-19.

Njegovo izuzeće od obaveze vakcinacije protiv COVID-a 19 odobrili su vlada savezne države Viktorije i Tennis Australia, koji organizuje turnir u Melbourneu. To mu je omogućilo da dobije vizu za Australiju, no, australijska granična policija mu je po dolasku u Melbourne odbacila izuzeće i poništila vizu.

Đoković je proveo četiri noći u hotelskom pritvoru, dok sud u ponedjeljak nije poništio odluku granične policije.

Potom je, u četvrtak, srbijanski teniser kao prvi nositelj uvršten u žrijeb turnira, iako nije bilo sigurno da će na njemu moći igrati.

‘Greška u procjeni’

Đoković je objelodanio da je u prošlom mjesecu testiran pozitivno na COVID-19, a tada je davao intervju za jedan magazin i bio na fotosesiji u teniskom centru u Srbiji.

Priznao je da je napravio „grešku u procjeni“, te da je odmah trebao otići u izolaciju.

Kontroverze oko Đokovićevog nastupa u Australiji prešle su granice sporta, te su intenzivirale globalne debate o pravima nevakcinisanih, ali i predstavljale nezgodni političko pitanje za premijera Scotta Morrisona uoči početka predizborne kampanje u Australiji u maju.

Tokom pandemije korona virusa, Australija je uvodila striktna zaključavanja. U ovoj zemlji vakcinisano je 90 posto odraslih, ali varijanta omikron je broj zaraženih podigla na skoro milion.

‘Igrao po svojim pravilima’

Grčki teniser Stefanos Tsitsipas, četvrti igrač svijeta, rekao je da je Đoković „igrao po svojim pravilima“ i načinio da vakcinisani igrači „izgledaju kao budele“.

„Niko nije razmišljao o tome da dođe u Australiju nevakcinisan i da ne prati protokole. Treba se usuditi  učiniti to“, rekao je Tsitsipas u intervjuu za kanal WION.

Prema anketi News Corpa, 83 posto Australaca je za deportaciju Đokovića.

Kako je naveo izvor Reutersa, Đoković trenutno “razmatra raspoložive opcije”.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SPORT

POPULARNO

Komentariši