CERIĆ U 7 PLUS O STANJU U BIH I REGIONU: USKORO ĆEMO U NATO, VUČIĆ JE OPASNIJI OD MILOŠEVIĆA

Mehmed Sultanović 13/01/2022

O aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebice o napadu na Bošnjake u manjem bh. entitetu, ali i Sandžaku, u našoj emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a, razgovarali smo sa nekadašnjim reisu – l -ulemom IZ u BiH Mustafom Cerićem.

Cerić je na početku kazao da je ovo što se posljednjih dana dešava u Bosni i Hercegovini, ali i Sandžaku tužno i zabrinjavajuće.

  • Mislio sam da nakon rata nećemo više nikad gledati ono što smo gledali tada. Međutim, sve se ponavlja i sve je slično događajima iz 1992. godine, počevši od Bijeljine, pa nadalje. Drago mi je što su Vučić i ostali crkveni vjerodostojnici osudili ono što se dešavalo u Priboju. Također mi je drago što je upravo Vučić otišao u posjetu Priboju. Posebno me zaintigrirao njegov dugi interviju u kojem je govorio o svojoj posjeti Sandžaku, odnosno Priboju, kako bi, prema njegovim riječima, smirio tenzije između Srba i Bošnjaka – smatra Cerić.

Naveo je kako je tužno i nevjerovatno da se jedan vjerski blagdan slavi tako što se stvara strah i čini nasilje nad drugim.

  • To se događalo u Janji. Vidjeli smo uznemiravanje i zastrašivanje Bošnjaka. Očekivao sam da će SPC odmah nedvosmisleno i jasno osuditi nemile događaje. Međutim, to se nije desilo, ni od strane srpskog Patrijarha, niti od Vučića. Poruka Vučića u Priboju je vrlo konfuzna. Prvo je posalo Vladu Srbije da sudjeluje u nelegalnom i antiustavnom danu u manjem bh. entitetu kada svi znaju u svijetu da je to bio dan početka ono što je na kraju bilo, a to je genocid, a s druge strane išao u Priboj i govorio o miru i suživotu. Ne vjerujem Vučiću, ali razumijem Bošnjake u Sandžaku što imaju potrebu, ali i odgoj da se zahvaljuju onome koji im učini makar malo dobra – objašnjava Cerić.

Dodao je kako je zgranut onim što je vidio u Priboju, ali i Pazaru.

  • Mislili smo da je to prošlo. Kada je imam Priboja rekao da su to ostaci fašizma, Vučić ga je ispravio kazavši da ne bi trebao upotrijebiti taj termin. Ono što je mene iritiralo to je da su prema njegovim riječima ustvari Bošnjaci prouzorkovali ove reakcije ko Srba, kako u Sandžaku, tako i u manjem bh. entitetu. On je došao da miri Bošnjake i Srbe i da bude mirotvorac, ali želim upozoriti Bošnjake da je Vučić opasniji od Miloševića za ono što može da se dogodi u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, posebno nakon 9.januara – kazao je Cerić.

Cerić je rekao da nikada nije bila ovako velika demonstracija sile u Banjoj Luci kao ovog 9.januara.

  • Jeste li ikad čuli do sad da se pjevaju fašističke i šovinističke pjesme. Ne može se na takav način skrivati zadnja namjera. Ta zadnja namjera i to što trebamo imati na umu je da Vučić ponekad svjesno ili nesvjesno ne skriva svoje iste. Ne slažem se sa tim da isti taj Vučić poziva ruske humanitarce, niti smatram da Rusija treba da otvara bilo kakve mogućnosti na Balkanu, pa čak ni humanitarne. Te iste humanitarne se mogu preko noći pretvoriti u vojne. Vučiću nije daleko od pameti da pozove Rusiju i da dobije rakete koje će postaviti u Banjoj Luci ili Trebinju – pojasnio je.

Osvrnuo se i na crvene linije, kazavši kako je mnogo crvenih linija pređeno.

  • Ovdje je testiranje našeg sabura i izdržljivosti, a mi smo pokazali da to imamo, posebno ako znamo da je Sarajevo bilo pod opsadom 1425 dana i odbranilo se. ARBiH je imala naspram sebe pet vojski. Mi smo to sve savladali uz 25 hiljada vojnika, koji su bili 24 sata u rovovima – naveo je Cerić.

Kazao je kako je jedina stvar koju zamjera Evropi ta što Bosnu odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma nije primila među svoje članice.

  • Nakon svih dešavanja, Bosna je trebala biti prva od zemalja koja je trebala biti primljena u EU. Posljedica tog oklijevanja Evrope je upravo ovo što se sada dešava. Ima nešto što nas drži, jer uvijek moramo naći izlaz iz krize. Razmatra se da Bosna bude pozvana u članstvo NATO-a prije nego napiše molbu za članstvo. NATO može pozvati BiH u članstvo kao što su to uradili sa Crnom Gorom i Makedonijom. To bi zasigurno vratilo povjerenje, mir i sigurnost građana prema međunarodnoj zajednici. Međunarodni posmatrači su shvatili da je pitanje regionalnog mira ustvari u Bosni. Postoji velika mogućnost da BiH vrlo brzo bude pozvana u punopravno članstvo NATO-a , a to bi bila jasna poruka kako Dodiku u Banjoj Luci, tako i Vučiću u Beogradu – pojašnjava Cerić.

Istakao je kako ne postoji država u Evropi koja podržava fašizam i nacizam, uprkos jačanju desnice.

  • Počelo je tako nešto u Austriji, pa smo vidjeli kako je završilo. Amerika je prošla kroz težak test sa Trumpom. Uz Ameriku, Britanija se pokazala kao naš veliki prijatelj. Ova kriza je iznjedrila da se Bošnjaci okupe u 34 grada širom svijeta i to je poruka onima koji imaju namjeru da urušavaju bosansku državu i društvo – zaključio je Cerić.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši