ZAGREBAČKI PROFESOR DEJAN JOVIĆ : AKO NASTAVITE SA IDEJOM KONSTITUTIVNOSTI NARODA, RISKIRATE RASPAD BIH

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović  u gostovanju na jednoj televiziji komentarisao je pitanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini i sve probleme koji iz toga proizilaze.

Prema njegovim riječima, ustaljeno mišljenje je da u BiH nema građana nego su ovdje samo konstitutivni narodi.

“Vi se varate u tome ako mislite da u Bosni i Hercegovini nema građana. Nema ih zbog toga što ih Ustav ne omogućuje nego govori samo o tome, upućuje ih da budu Srbi, Hrvati, Bošnjaci“, rekao je Jović.Kako je kazao ako se s tim nastavi, riskira se raspad BiH.

“Ali, ako ste vi zadovoljni ili bilo ko drugi sa takvim sadašnjim stanjem onda nastavite s tim konstitutivnim narodima i riskirajte onda da se BiH na kraju dogodi raspad. Ja mislim, ja nisam zadovoljan i mislim da većina građana BiH nije zadovoljna situacijom u kojoj Hrvati su samo HDZ BiH i onda taj HDZ BiH i HDZ Hrvatske krivi sve žive druge za situaciju Hrvata u BiH, osim sebe same, a na vlasti su non stop”, smatra Jović.

Navodi da su HDZ-u krivi svi za ovakvo stanje, osim njih.

“Sada su im krivi Bošnjaci, Ustav, Dayton, Komšić… svi drugi su im krivi. Gdje je tu neka vrsta samorefleksije i samokritike. Prema tome mislim da trebamo biti jako oprezni, okrenuti prema tome da sistem konstitutivnosti u jugoslovenskim narodima se nije pokazao dobrim, da je dovodio do tragičnog raspada Jugoslavije”, navodi profesor Jović.

Bošnjački argumenti, prema njegovom mišljenju, proizilaze također iz pozivanja na interpretaciju konstitutivnosti naroda u SFRJ jer su proglašeni konstitutivnim zato što ni u jednoj drugoj zemlji nisu bili suvereni.

“Govorimo o dva naroda u Bosni koji imaju druge zemlje u kojima su suvereni, Hrvatskoj i Srbiji.

Ako nastavite koristiti ideju konstitutivnosti naroda na način na koji se koristi u Jugoslaviji, a to je intencija i Daytonskog sporazuma i ovoga sistema što sada imate u BiH, možete postaviti otvoreno pitanje zašto bi neki narod bio suveren u dvije zemlje, a treći narod u trećini u svojoj zemlju BiH”, zaključio je Jović.

(Kliker.info-Radio Sarajevo)

Komentariši