VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ U DDBIH: IZA OTVORENOG BALKANA KRIJE SE IDEJA ‘SRPSKOG SVETA’, RS NIKADA NEĆE BITI DRŽAVA JER JE NASTALA NA GENOCIDU

Admir Jamaković 12/01/2022

Draginja Vuksanović-Stanković zastupnica SDP-a u Skupštini Crne Gore u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a komentirala je aktuelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Hayat

Kaže da ne čudi izjava analitičara Andreja Nikolaidisa da ako se ugrožava mir u BiH, ugrožava se i u Crnoj Gori.

  • I ranije sam govorila da postoji veliki projekat zvaničnog Beograda da se napravi ideja „srpskog sveta“ kroz činjenicu objedinjavanja Republike Srpske, Crne Gore i Srbije u jednu državu kao kompenzaciju za priznanje Kosova. Jasno sam poručila iz Crne Gore da mi to apsolutno nećemo dozvoliti. Vrlo jasno je da mi socijaldemokratske partije dajemo svesrdnu podršku narodu BiH i svi želimo suverenu, stabilnu i jedinstvenu BiH – kazala je Vuksanović-Stanković.

Ponovila je da RS nikada nije niti će biti država jer je nastala na genocidu.

Hayat
  • Nešto što je nastalo na genocidu apsolutno ne može biti dio savremene Evrope. I zato smatram da je Dejtonski sporazum u jednom momentu odigirao ključnu ulogu u uspostavljanju mira u BiH, ali da on sada apsolutno ne služi toj svrsi već da ga treba mijenjati u skladu sa procesom evropskih integracija kako bi BiH kao suverena i jedinstvena država ušla u EU. I to je ono što mi želimo našoj prijateljskoj i komšijskoj BiH. Potrebno je pothitno izbrisati te granice, Republika Srpska je dio jedinstvene teritorije Bosne i Hercegovine i samo na taj način Bih može ući u EU – rekla je Vuksanović-Stanković.

Istakla je da podržavaju uvođenje sankcija svim ratnohuškačima koji žele da se vrate na velikodržavne projekte kako bi se ostvarila ideja „velike Srbije“ što je nedopustivo.

  • Ono što predstavlja još jednu opasnost je i politika „Otvorenog Balkana“. Iza te navodne ideje otvorenog Balkana se pokušava sakriti ideja „srpskog sveta“. Očekujem da međunarodna zajednica treba da bude mnogo odlučnija i da se jasno stave granice dokle se može ići. Više preko ovoga se ne može ići – dodala je Vuksanović-Stanković.
Hayat

Kazala je da je Vlada Crne Gore predstavljena kao ekspertska, a ustvari radi protiv interesa te zemlje. Istakla je i ključnu ulogu Srpske pravoslavne crkve (SPC).  

  • Naša vlada crnogorska se formirala u crkvi Srbije. Imate zvanični Beograd koji upravo preko te crkve Srbije upravlja sa pojedinima u Vladi, a ima i direktno svoje izvršioce u Demokratskom frontu kao političkom subjektu koji predstavlja jednu od partija vladajuće većine. U takvim izvršiocima koji rade protiv svoje države, imate one i u BiH i u Crnoj Gori, koji podržavaju ideju „srpskog sveta“. Prema svim takvim akterima treba uvesti sankcije i preuzeti konkretnije mjere, više vremena nema za čekanje. U tom smislu je SPC je odigrala ključnu ulogu – navela je Vuksanović-Stanković.

(Admir Jamaković)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši