TRIDESET EUROPARLAMENTARACA UPUTILO ZAHTJEV : U EU ZATRAŽENA ISTRAGA PROTIV VARHELYIJA ZBOG POMAGANJA MILORADU DODIKU

Trideset europarlamentaraca uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen u kojoj se poziva na pokretanje istrage o ulozi evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija u pomaganju separatističkim aktivnostima člana Predsjedništva i lidera SNSD-a Milorada Dodika u BiH.

Poziv za sprovođenje istrage na svom Twitter profilu objavila je zastupnica u Evropskom parlamentu Katalin Cseh.

“S kolegama iz Evropskog parlamenta pozivamo na istragu o navodnoj ulozi komesara Varhelyija u pomaganju separatističkoj eskalaciji Dodika u BiH. EU treba čvrsto i vjerodostojno stati na stranu mira. Ljudi u BiH i šire zaslužuju jasnoću o tome – napisala je Cseh na Twitteru.

Europarlamentarci u pismu Von der Leyen poručuju da prate situaciju u BiH, ističući da je teritorijalni integritet BiH ključan ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu.

“Zbog toga smo izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH koje potpiruje Dodik. Ukoliko on nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija BiH i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS-a, te ukoliko u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetit će i evropska vanjska politika”, smatraju zastupnici u EP-u.

Naglašavaju i da Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštivanja zaključaka Daytonskog sporazuma i osiguravanju mira u BiH. Također, jasno poručuju da ne dijele sve zemlje EU te ciljeve.

“Izvještava se o tome da trenutna mađarska Vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona eura pomoći koju Mađarska daje RS-u uoči Općih izbora u BiH”, dodaje se u pismu.

Napominju kako ih još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH, ambasador Johann Sattler, u kojem se navodi da se Varhelyi otvoreno dogovara s Dodikom o raspadu BiH.

“Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelyi složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice NSRS i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija”, naveli su evropski zastupnici.

Potcrtavaju, također, da se evropski komesar ne može ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom EU prema Zapadnom Balkanu. Ako se nepristrasnost i neutralnost Komisije dovodi u pitanje, dodaju, geopolitički balans postaje automatski ugrožen.

“U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varhelyija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU?

Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Daytonskog sporazuma ne krše”, pitaju se europarlamentarci na kraju pisma.

(Kliker.info-Vijesti)

Komentariši