Priča o miru, a priziva rat: Vučić stao u zaštitu Dodika

Priča o miru, a priziva rat: Vučić stao u zaštitu Dodika

Foto: Screenshot

9. januara pale su sve maske. Aleksandar Vučić je definitivno režiser svih problema u BiH.

S toga se večeras u intervjuu za RTS pokušavao, po ko zna koji put, predstaviti kao regionalni mirotvorac. Red mira, red prijetnji – u najkraćem je opis Vučićevog intervjua uz obilje ‘upakovane’ mržnje.

Na početku je govorio o dešavanjima u Priboju te je uz osude veličanja zločina i genocida, našao i opravdanje za počinitelje.

-Na digitalnom zidu se pojavilo 500.000 uvreda protiv Srba … Srbi mi kažu, ali oni su posle toga govorili kako će da mu zakolju dijete, glasilo je Vučićevo opravdanje postupaka onih koji slave zločince i prijete komšijama Bošnjacima.

 – Kad god Srbija ne kleči i jača, osjetićete kod ovih drugih (op.a. Bošnjaka) malim dijelom stvarni osjećaj straha, a većim dijelom političku kampanju, rekao je Vučić potvrdivši da je strah Bošnjaka opravdan i da se imaju plašiti jake Srbije.

Pazarske političare optužio je da gledaju ka Sarajevu, pokušavajući dati opravdanje rukovodstvu RS što gleda prema Beogradu.

– Mene napadaju da sam bio u Banjaluci na skupu, a nisam ni bio, ispalio je očiglednu laž Vučić s obzirom da ne postoji niko ko je tvrdio da je bio prisutan u Banjaluci. Ali jeste njegova premijerka i sin.

– Rat nikome nije dobro donio! Ja imam dva sina, Danila i Vukana i neću nijednoj majci da dijete vratim u kovčegu, dok sam predsjednik neću da se to dešava. Daću sve od sebe da vodim teške razgovore jer smatram da svako ko misli da možemo da pustimo da se ovo nastavi na ovaj način užasno griješi.

Kako kaže, nada se da će otadžbina njegove i tuđe sinove zvati da “rade nešto važno, da grade”, a ne u sukobe.

Neodgovornih ljudi ima, kaže Vučić i dodaje (misleći na Bošnjake(sad) jedni čekaju osvetu, a drugi (misleći na Srbe iz RS) borbu za pravdu.

Rekao je da Vlada RS i Srbije ne moraju da se slažu po svakom pitanju, ali da “Srbima moramo da pomažemo”.

– Mi svoj posao radimo, i Dodik i Cvijanović, ali i svi opozicioni lideri su fer kada kažu da Srbija i Srpska nikada nisu bolje sarađivale. Ne moramo mi u svemu da se slažemo, naša obaveza je da im pomažemo. Imamo naše zakone i prirodne obaveze, ne narušavajući integritet Bosne i Hercegovine, rekao je Vučić.

Rekao je i da se ne slaže sa sankcijama koje su uvedene protiv Milorada Dodika.

– Svim međunarodnim predstavnicima sam u lice rekao da je to katastrofa. Kažete kriv je Dodik, a što ste im uzeli šumarstvo i poljoprivredno zemljište. Objasnite mi po kom kriterijumu. Da li je Dodik uveo armiju, pošto ste rekli da je to najveća prijetnja. Uveli ste sankcije, a otimate entitetu RS stvari koje im po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripadaju. Šta je smisao toga, pitam ih. Nikada neću reći ništa što bi Republici Srpskoj moglo da naškodi, rekao je Vučić.

On je rekao i da je razgovarao sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

– Oni su uključeni u čitavu situaciju sa Bosnom i Srpskom. Zainteresovani su za opstanak svog naroda – rekao je Vučić o odnosima sa Hrvatskom i dodao:

– Američki ambasador je komentarisao naoružavanje Srbije, čime sam bio iznenađen. Mi nismo narušili nikakav sporazum time. Imali smo potpuno uništavanje Vojske od 2000. do 2012, uništili smo zolje, strijele smo uništivali, oklopna vozila kako bismo dobili tapšanje stranih ambasadora. Mi moramo da čuvamo našu zemlju.. Svi su očekivali da Srbija bude na koljenima, a Hrvatska lider u regionu, a onda se Srbija digla kao feniks iz pepela.



(Vijesti.ba)

Komentariši