Poljska: Evropa je bliže ratu nego ikad u 30 godina

Na ministarskim razgovorima ove sedmice između Rusije i SAD-a u Ženevi i Rusije i NATO-a u Briselu nije postignut napredak.

Ukrajin se već bori sa eparatistima, koje podupire Moskva na istoku (EPA)

Published On 13 Jan 202213 Jan 2022

Evropa je bliže ratu nego ikad u 30 godina, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova tokom trećeg kruga razgovora ove sedmice u svrhu ublažavanja napetosti zbog ruskog zahtjeva da se Ukrajini nikada ne dopusti uključenje u NATO savez.

Obraćajući se predstavnicima 57 članica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Zbigniew Rau nije imenovao Rusiju, ali je naveo niz sukoba u koji je navodno Moskva uključena, prenosi Hina pozivajući se na izvještaj Reutersa.

“Čini se da je opasnost od rata na prostoru OSCE-a veća nego ikad u 30 godina”, rekao je Rau u govoru iznoseći prioritete svoje zemlje dok ove godine predsjeda tom organizacijom.

“Već nekoliko sedmica suočeni smo s mogućnošću velike vojne eskalacije u istočnoj Evropi.”

Ruske ambicije u istočnoj Evropi.

Poljska je među članicama NATO-a koja najviše diže glas kada se radi o suočavanju s onim što smatra ruskim revizionističkim ambicijama u istočnoj Evropi.

“Trebali bismo se usredotočiti na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini i oko nje”, dodao je Rau, pozivajući na “puno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica”.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini svojih granica s Ukrajinom, koja se već bori sa separatistima koje podupire Moskva na svom istoku. Rusija je anektirala ukrajinsku regiju Krim 2014. godine.

Razgovori u četvrtak u Beču prvi su ove sedmice na kojima će Ukrajina biti zastupljena, i to samo na nižem, ambasadorskom nivou.

Na ministarskim razgovorima ove sedmice između Rusije i SAD-a u Ženevi i Rusije i NATO-a u Briselu nije postignut napredak.

Kremlj je u četvrtak sigurnosne pregovore Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om ocijenio kao “neuspješne” i rekao da postoji neslaganje oko temeljnih pitanja.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši