PLENKOVIĆ DAO ULTIMATUM : ČOVIĆ DA ZATRAŽI SANKCIJE EU ZA DODIKA, ILI IZOSTAJE PODRŠKA ZA IZBORNI ZAKON !

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, postavio je kako saznaje Patria, svojevrsni ultimatum lideru HDZ-a, a koji glasi ili Čovićevo odricanje savezništva i podrške politici Milorada Dodika ili izostanak podrške Vlade Republike Hrvatske HDZ-ovim zahtjevima za izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Apsolutno je postalo jasno da je Milorad Dodik izmanipulirao hrvatske političare (HDZ) i za svoje interese koji se ogledaju u disoluciji RS-a, nanio nesagledive štete u hrvatskoj javnosti, nastale usljed svađa čelnika Hrvatske, prije svih Plenkovića i Zorana Milanovića.

Naravno, 9. januara na tzv. dan Republike Srpske tokom proslave jasno im je dao do znanja gdje im je mjesto, baš kao i Bošnjacima. U pjesmi MUP-a RS ‘Za krst, za krst, Nemanjića, za slavu, za slavu, Obilića. Banja Luko naša diko…Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Stasala je naša dika, nova Srpska Republika… Za krst, za krst’, nema mjesta za Hrvate, jednako kao i za Bošnjake i sve ostale.

Uz sve to, kako saznajemo, ovakav stav premijera Republike Hrvatske predočen je i nakon niza istupa hrvatskih europarlamentaraca koji održavaju tijesnu saradnju sa liderom HDZ-a, u čemu prednjače Željana Zovko i Tomislav Sokol.

Naime, pomenuti hrvatski europarlamentarci koji su česti gosti u Mostaru, protive se uvođenju sankcija lideru SNSD-a i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, što znatno otežava položaj Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića i Evropskoj uniji, odnosno Vijeću Evrope.

Naime, hrvatski europarlamentarci prečesto istupaju u javnosti sa stavovima koji se kose sa probriselskom politikom hrvatskog premijera, a vjeruje se da su takvi nastupi podstaknuti uslijed svakodnevne komunikacije sa HDZ-om BiH, koji ne odustaje od savezništva sa secesionističkom politikom Milorada Dodika.

Primjera radi, još jučer je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol koji politički pripada grupaciji EU parlamentaraca okupljenih oko Željane Zovko, poručio da je “bošnjačka” politika dovela do toga da Hrvati u BiH moraju oko nekih stvari sarađivati s Dodikom, što je u cijelosti na tragu politike HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

Stoga prema našim saznanjima, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, kako bi stavio pod svoju kontrolu hrvatske europarlamentarce, ali i popravio odnose sa vlastima u Sarajevu, od lidera HDZ-a insistira da  javno i decidirano Dragan Čović i HDZ BiH osude politiku Milorada Dodika i zatraže uvođenje sankcija od strane Evropske unije Dodiku.

U protivnom, kako saznajemo, Plenković najavljuje da će izostati podrška Vlade Republike Hrvatske Čovićevim i HDZ-ovim zahtjevima za izmjene Izbornog zakona BiH.

(NAP)

Komentariši