EK primila pismo poslanika o ulozi Varhelya u BiH

EK primila pismo poslanika o ulozi Varhelya u BiH

Foto: Vijesti.ba

Zvaničnici Evropske komisije (EK) potvrđuju da su dobili pismo 30 evropskih zastupnika koji dovode u pitanje ulogu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u krizi u Bosni i Hercegovini.

– Naravno, mi ćemo kao i uvijek odgovoriti na pismo evropskih poslanika i ostavit ćemo reakciju na pitanje koje su poslanici postavili za naš odgovor – izjavio je novinarima Eric Mammer, portparol predsjednice EK Ursule von der Leyen kojoj je upuċeno pismo.

Međutim, on nije želio da komentariše navode evropskih zastupnika koji su u pismu izrazili zabrinutost akcijama evropskog komesara za proširenje i njegove navodne dogovore sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u vezi sa datumom posebne sednice Narodne skupštine RS i da će biti objavljen šestomjesečni moratorijum za donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija.

Upitan da li su akcije Varhelyija kompatibilne sa stavom EU o krizi u Bosni i Hercegovini, Mammer je spomenuo izjavu evropskog koemsara za proširenje nakon njegove posjete u BiH.

– Vjerujem da je i sam komesar (Varhelyi) nakon posjete Bosni I Hercegovini dao izuzetno jasnu izjavu o naporima koje vlasti BiH moraju preduzeti da bi krenule svojim evropskim putem. Ove izjave su očigledno u potpunosti u skladu sa stavom EU i EK po ovom pitanju – naveo je Mammer.

Grupa zastupnika Evropskog parlamenta jučer je uputilo pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen tražeći od nje da se istraži uloga evropskog komesara za proširenje Varhelyija u krizi u Bosni i Hercegovini.

Pismo je potpisalo trideset evropskih zastupnika. Oni postavljaju pitanje predsjednici EK da se izjasni da li smatra da je ponašanje komesara Varhelyija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH.

Povod za pismo, kako stoji u tekstu, jeste procurjeli dokument koji je potpisao šef delegacije EU u BiH Johann Sattler, u kojem sugeriše da je komesar EU za susjedstvo i proširenje Varhelyi otvoreno dogovarao s Dodikom “potencijalno razbijanje BiH”.

Evropska komisija je obavezana da odgovori na svako pismo koje dolazi iz Evropskog parlamenta.


(Vijesti.ba / RSE)

Komentariši