DERVO SEJDIĆ – ISKRENA PORUKA EU

DERVO SEJDIĆ - ISKRENA PORUKA EU

Dervo Sejdić / Arhiv

Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja Kali Sara – Romski informativni centar i jedan od apalanata još uvijek neprovedene presude pred Evropskim sudom za ljudska prava, obratio se Evropskom parlamentu.

On kaže kako je vrlo sam Evropskom parlamentu na svim dosadašnjim naporima da pomogne Bosni i Hercegovini na provedebi presude, ali i pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini za ispunjenje uslova za članstvo u EU.

“Poštovana gospodo pozivam vas da svoju zabrinutost koja traje od Dejtona 26 godina, zamijenite sa konkretnim akcijama i zaustavite sve ratno huškačke retorike i etno nacionalističke podjele dok nije kasno, dok Bosna i Hercegovine nije ponovo postala logor smrti jer ste vi neodlučni. Romska zajednica kao i veliki broj građana Bosne i Hercegovine nikada nisu živjeli u većoj bijedi i siromaštvu, a sve zahvaljujući blokadama i nacionalističkoj retorici. Naša djeca i mi sami naučili smo prolaziti kroz glad i bijedu, siromaštvo i isključenost, ali nećemo više dopustiti da zbog ličnih i političkih interesa sutra ginemo i umiremo jer se vi ne možete dogovoriti”, kazao je on.

Zaustavite priče i medijsko maltretiranje svih nas, dok nije kasno i dok ima nade za normalan život u Bosni i Hercegovini i počnite se baviti rješavanjem stvarnih problema, ove teške socio ekonomske krize, koje će svakim danom biti teža i gora, naveo je on.

“Poštovana gospodo evropski i svjetski zvaničnici, poštovana gospodo bh. političari niko od vas neće biti u mogućnosti zaustaviti građane Bosne i Hercegovine na granicama Evropske unije pa makar ih ogradili bodljikavom žicom ili betonskim zidovima, jer više nećemo čekati da se smilujete i spašavate nas iz logora smrti. Mi u Bosni i Hercegovini do sada nismo dobili vaš konkretan stav u pogledu rješavanja političke, ekonomsko socijalne i institucionalne krize blokada rada institucija Bosne i Hercegovine. Stiče se dojam da u okviru EU parlamenta imate jedan stav, a vaši izaslanici kad posjete Bosnu i Hercegovinu ne zastupaju te stavove ovisno iz koje političke opcije dolaze. Građani Bosne i Hercegovine imaju osjećaj da kod vas ili nema jasne politike prema BiH ili imate dvostruke standarde”, kazao je on.

Dok Brisel govori o nužnoj reformi Ustava, a potom i Izbornog zakona u skladu sa Evropskom konvencijom za ljudska prava, vaši dosadašnji izaslanici vode dijaloge na temi reforme Izbornog zakona te u istim daju podršku etnonacionalističkim podjelama i dodatnim diskriminacijskim formama građana, dodao je između ostalog Sejdić.


(Vijesti.ba)

Komentariši