Danski ministar: Integritet BiH ne smije biti doveden u pitanje

Danski ministar: Integritet BiH ne smije biti doveden u pitanje

Jeppe Kofod / Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod kazao je danas da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti ugrožen i svi oni koji prijete tome suočit će se s ozbiljnim sankcijama, dodajući da u Evropi nema mjesta onima koji prijete miru i stabilnosti.

Kao jedan od govornika na konferenciji nazvanoj “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji” održanoj u online formatu u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i u saradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava, ponovio je da je 30 godina od nezavisnosti BiH i više od 25 godina od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je završen strašan rat.

– Ipak ove dvije godišnjice nisu razlog za slavlje jer je situacija u BiH veoma ozbiljna, kakva nije bila već godinama. Čujemo priče o odcjepljenju i raspadu države. Mi u Evropi uzimali smo mir u posljednjih četvrt stoljeća zdravo za gotovo, ali građani BiH znaju da on može biti krhak – dodao je.

Podvukao je da je današnja situacija uzrokovana odlukama političkog vodstva bh. entiteta Republika Srpska, te ukoliko nastave ovim putem suočit će se s ozbiljnim sankcijama.

– Ukoliko žele promijeniti trenutno ustavno uređenje države to moraju učiniti u skladu s Ustavom i u saglasnosti s drugim političkim liderima u zemlji. Ustav BiH treba biti unaprijeđen, on je uspostavio komplicirano uređenje. On je možda bio potreban kompromis u trenutku ratnih dejstava, ali danas predstavlja veliko opterećenje za zemlju – smatra Koffod.

Samo na taj način BiH može krenuti putem od Dejtona do Brisela zbog čega je šef diplomatije Danske pozvao sve političke lidere da se upuste u promjene Ustava na osnovu već datih brojnih preporuka.

– Lideri imaju obavezu prema građanima BiH i obavezu gledati izvan svojih ličnih privilegija i raditi na boljoj budućnosti. Vrijeme je da se radi na potrebnim reformama – zaključio je Koffod.

Današnja konferencija ima za cilj da članovima danskog Parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, približi trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.

Organizatori kažu da je u pitanju veoma važna konferencija, posebno u trenutku kada Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najvećih političkih izazova u njenoj novijoj historiji, dok ujedno obilježava i 30 godina moderne nezavisnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši