BIVŠA AMBASADORICA SAD PRI UN-U SAMANTHA POWER DOLAZI U SARAJEVO

Adnan Herco 12/01/2022

Samantha Power, aktuelna administratorica USAID-a, te bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama UN-u i bivša savjetnica Baracka Obame za ljudska prava dolazi u posjetu Sarajevu.

Kako piše Radiosarajevo.ba, Power će u Bosni i Hercegovini boraviti od 18. do 21. januara ove godine.

Tokom ove posjete, predstavnica administracije predsjednika Joe Bidena, koja sjedi u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a, imat će niz susreta, a razgovarat će i s članovima Predsjedništva BiH.

Centralna tema posjete Power, kako saznajemo, bit će borba protiv korupcije, nastavak demokratskih procesa, kao i aktuelna situacija u našoj zemlji koja je u posljednje vrijeme eskalirala do razine mogućih sigurnosnih ugroza.

Podsjetimo, Power je profesionalnu karijeru počela upravo u Bosni i Hercegovini kao freelance novinar.

Nakon godina rada u Bosni i Hercegovini i izvještavanja o ratnim dešavanjima, posebno o genocidu u Srebrenici, Power je prešla put dug 26 godina.

Na tom putu je od aktivistice i profesorice postala najbliža saradnica senatora kasnije predsjednika Obame, te sada sada predsjednika Bidena.

The New York Times je pisao kako se deklarira i kao “dijete Bosne”, navodeći da je u našu zemlju došla ratne 1993. godine. Svoje bosansko iskustvo opisala je u knjiz A Problem From Hell (Problem iz pakla).

Komentariši