ABDULAH SIDRAN: “KONSTITUTIVNI NARODI SU PODVALA I PREVARA ZA LIKVIDACIJU BOSANSKE DRŽAVE”

ABDULAH SIDRAN: “KONSTITUTIVNI NARODI SU PODVALA I PREVARA ZA LIKVIDACIJU BOSANSKE DRŽAVE”

Abdulah Sidran, Bosnian poet, 1997, Stock Photo, Picture And Rights Managed  Image. Pic. A35-241889 | agefotostock

Abdulah Sidran je u Pressingu na N1 kazao da je “rak rana svih naših rana” podvala o konstitutivnim narodima, i da tako nešto ne postoji na svijetu.

“Ne može se jedan narod dijeliti na one koji imaju veća prava od drugih. To je podvala u prevodu engleskog termina u Dejtonu. Jedno je biti konstitutivni, a drugo je konstitutentan kako piše. To znači jedan od činitelja. Ovdje je napravljeno kao da oni konstituišu državu Bosnu. To je podvala koja ide segregaciji, rasizmu…”, rekao je Sidran.

On je istakao to da ako su ti narodi koji su konstitutiuvni – onda je BiH nastala u Dejtonu, sa entitetima.

“To je podvala i prevara koja služi likvidaciji bosanske države, koja je stara preko 1.000 godina. To nisam izmislio”, istakao je Sidran.

“Ako ovi nevaljalci ponižavaju BiH, lažući o svojoj ugroženosti, bezočno lažući. Konstituirati, podići zemlju, unaprijediti, pa koliko je doprinosa konstituciji dao jedan Emerik Blum. Jevrejin. On danas ne bi mogao ni na kakvu listu, a stvorio je gradove, luke, gigantska preduzeća, genije. Ne samo Blum. Mnogo je divnih ljudi, arhitektura Sarajeva – koliko je tu Čeha, Slovenaca, e ni oni nisu konstitutivni, a konstituisali Sarajevo. To je razbojnička ideja, ali u karajnjoj konsekvenci iz idiotskog pojma suživota. Odvojenog života. To je segregacija, diskriminacija, dvije škole pod jednim krovom… Konsekvenca krajnja je ono što znamo pod pojmom fašizam”, naveo je Sidran.

On je rekao da je kivan na ovdašnje intelektualne snage koje nisu u stanju pronaći formu u kojoj bi naveli međunarodnu zajednicu da reaguje.

“Svijet nam neće pomoći dok ga ne ispritiskamo, a imamo i inerciju akademske zajednice”, kazao je Sidran.

Sidran je gostujući u Pressingu na N1 kazao da su mnogi problemi koje ima Bosna i Hercegovina nastali zbog komšijskih država. Sidran je kazao da su oni projecirali probleme – a onda se pojavili “kao dušebrižnici koji će da ih rješavaju”.

“Neki vjeruju da je moguće na bazi etnonacionalnih temelja graditi moderno društvo. To nije moguće. Etnonacionalni identiteti ne smiju biti najvažniji, nasuprot cjelokupnog iskustva zapadne civilizacije koja govori o građaninu”, istakao je Sidran.

Komentarisao je onda učestale izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske na račun BiH.

“Milanović – to što on govori, to nije bilo ustaštvo, možda je zbog izbora. Ali je bilo rasistički. To je krajnji šovinizam, a naša strana bi morala da postupa po tome. Ne koristimo pravna sredstva koliko je moguće”, rekao je.

Krivi i postojeće strukture što ne reaguju.

“Ovakvi stavovi koje ispoljava Milanović – nalagali bi da srodna partija ovdje obrati se Savezu socijaldemokratskih partija Evrope, i da kaže da ne može u socijaldemokratsku skupinu partija pripadati partija čiji je glavni čovjek neskriveno izlazi sa diskriminacijskim, šovinističkim stavovima”, pojasnio je Sidran.

“Kaže taj Nurija što sam ga izmislio – ‘drage komšije, mnogi naši problemi mi nestali kada bi ih vi prestali rješavati’. Oni su ih produkovali. Mi smo u socijalističkoj BiH imali primjer kada je vlast naša – uhapsila 10-15 policajaca udbaša koji su ubačeni u Srebrenicu da izazovu etničke sukobe. To je bilo pet godina prije rata. Nije to moj humor, to je činjenica. Projeciraju nam probleme – a onda se pojavljuju kao dušebrižnici da ih rješavaju”, istakao je i dodao:

“Da nas 10 godina puste na miru nadigrat ćemo ih u sportu, muzici, jazzu, ekonomiji. Ovdje teče proces likvidacije bosanske države”, kazao je.

Često se, kaže Sidran, u životu oslanjao na nepredvidljivo, te mu se u jednom momentu učinilo da je koronavirus to nepredvidljivo – i da je mogla biti integralni i otrežnjujući faktor.

Komentariši