Sattler i Nelson osudili dešavanja 9. januara: Sankcije postoje

Sattler i Nelson osudili dešavanja 9. januara: Sankcije postoje

Foto: FENA

Veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson i šef izaslanstva i specijalni predstavnik EU za BiH Johann Sattler poručili su u srijedu iz Mostar da su fleksibilnost i odgovornost ključne stvari i da su moguće te da će SDA zajedno s EU nastaviti raditi na svim otvorenim pitanjima u BiH.

Govoreći o reformama izbornog zakona u BiH, obojica su ocjenili da je posljednja šansa onoga što su HDZ i SDA izrazili prije više od 18 mjeseci, a što se odnosi na Predsjedništvo i provedbe presuda Europskoga suda za ljudska prava.

– Unapređenje odnosa Bošnjaka i Hrvata važno je i ono na čemu radimo predano, odnosno da svatko ima pravo kandidirat se na pozicije vlasti u skladu s presudama Europskog suda – kazao je Sattler.

Po njegovim riječima, važno je ustanoviti pravila koja će omogućiti održavanje pravičnih izbora.

-Ono što smo pred Božić vidjeli jeste izostanak i volje i približavanje stavova- podsjetio je on.

Stoga je pozvao sve aktere ovoga procesa da iskoriste priliku i da dođu do kompromisa.

Nelson je također potvrdio da će izbora ove godine biti, a ono što je važno je da budu održani s više integriteta i da građani vjeruju da je njihov glas bitan.

-Radimo i tražimo da dođe do izborne reforme i s tehničke i s administrativne i zakonodavne razine kako bi se uklonile slabosti koje se vide iz jedne izborne godine u drugu – dodao je Nelson.

Obojica su osudili proslavu Dana Republike Srpske 9. siječnja.

-Eu je jasna po tom pitanju. Takvi postupci su ponovo povećali napetosti među zajednicama širom zemlje i dalje produbili političku krizu. To je suprotno onim europskim vrijednostima koje želimo da vidimo i apsiraciji ove zemlje da se pridruži EU – podvukao je Sattler.

Istaknuo da EU, osim što je spremna pomoći u dijalogu, na raspolaganju ima i okvir za uvođenje sankcija i uskraćivanje pomoći.

-Mi imamo sve alate na raspolaganju. Sankcije postoje, ali ono što mi radimo i što je naš zadatak je da vraćamo ljude na dijalog te u rad državnih institucija. Međutim ukoliko do toga ne dođe i ostale stvari se razmatraju, ali mi se nadamo da će razum prevladati i da političari zaista neće protraćiti cijelu ovu godinu 2022. koja jeste izborna godina, na skupljanu svojih političkih poena – poručio je Sattler.https://www.youtube.com/embed/rBWZA0YEr3o

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši