SATLER PORUČIO: EU OŠTRO OSUĐUJE NEGATIVNU I ZAPALJIVU RETORIKU LIDERA RS

Adnan Herco 11/01/2022

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler oglasio se na svom Twitter nalogu gdje je poručio da oštro osuđuje negativnu, podjelnu i zapaljivu retoriku lidera RS izrečenu 9. januara tokom proslave neustavnog dana RS.

Takva retorika i postupci ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom – poručio je Satler.

Podsjećamo, jučer je potparol Evropske unije Peter Stano rekao da EU oštro osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku, te da je Evropska unija u više navrata pozivala rukovodstvo RS-a da se odvoji od ovakvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama.

  • Opredijeljeni smo da omogućimo dijalog koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ukoliko se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže sa širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU – poručio je Stano.

Komentariši