PALMER I EICHHORST IDUĆE SEDMICE U BIH O IZBORNOM ZAKONU

Adnan Herco 11/01/2022

Sredinom iduće sedmice u Sarajevo ponovo stižu predstavnici američke i evropske administracije, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Najavio je to i intenzivne razgovore te završetak posla oko izbornog zakona, lider HDZ-a Dragan Čović.

  • Smatram to ključnim preduvjetom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS-a pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcioniraju, rekao je Čović.

Otkrio je kako je u protekla dva tjedna održano više online sastanaka i konferencija, na razini eksperata, a u narednim danima će biti obavljen i razgovor s ekspertima Venecijanske komisije, kako bi se provjerila usklađenost postojećih prijedloga s onim što je prihvatljiv pravni stav unutar europskog prostora.

Čović je pozdravio razgovor kojeg su jučer u Dubrovniku imali hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Kaže da ga je Plenković informirao o tom sastanku i da je dobrodošao „posebno u ovo vrijeme kada trebamo uz pomoć međunarodnih predstavnika postizati konkretne dogovore“.

  • Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je strateško pitanje. Prema onome što me informirao premijer Plenković, čini mi se da pravimo jedan ambijent da možemo s mnogo više povjerenja nego do sada napraviti iskorak, riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali riješiti i mnoga druga pitanja u BiH. Izborni zakon je samo jedno od tih pitanja. Ovaj zakon jeste danas strateški bitan zbog izbora koji bi trebali biti u ovoj godini, ali kada sagledamo cijelu situaciju u BiH, odnose koji su napravljeni, ima još puno toga što treba uraditi. I zbog toga su dobri razgovori, poput ovog Plenkovića i Izetbegovića. Oni mogu doprinijeti jednoj pozitivnoj atmosferi pred ove razgovore s Palmerom i Eichhorst, poručio je Čović.

Izetbegović s druge strane kaže kako je Plenković dobar sagovornik te da mu je pojasnio da Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav daje.

  • Priča o ugroženosti im pada u vodu. Na primjer SDA po strukturi ima manje pozicija od HDZ, a 2 i po puta više glasova. Tu pitanja o ugroženosti padaju u vodu. Ali te stvari nisu istaknute. To trebaju znati lideri u Hrvatskoj. Tu su i blokade u Federaciji BiH, poput blokade formiranja Vlade FBiH, Ustavnog suda FBiH… Ljudi u Hrvatskoj to ne znaju, rekao je Izetbegović.

Dodao je i da su blokade u FBiH nastale uslijed djelovanja HDZ-a te da mnogi zakoni stoje u ladicama Federalnog parlamenta. Kada je riječ o izbornom zakonu, Izetbegović kaže da se zna šta je prijedlog SDA.

  • Smatramo da domovi naroda trebaju štititi vitalni nacionalni interes. Da bi se nešto dobilo mora se i dati. Općenito sam optimista po ovom pitanju jesam, rekao je Izetbegović.

Komentariši