LISICA U DDBIH: I BOŠNJACI IMAJU VJERSKE I NACIONALNE PRAZNIKE, PA NE VRIJEĐAJU DRUGE! VUČIĆEVE IZJAVE NISU DOBRONAMJERNE

Mehmed Sultanović 11/01/2022

Gost naše emisije ‘Dobar dan BiH’, bio je i Admir Lisica, historičar. Sa Lisicom smo razgovarali o trenutnoj političkojsituaciji u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Lisica se na početku osvrnuo na Vučićeve izjave kada su u pitanju provokacije i vrijeđanje Bošnjaka u Priboju, gdje je izjavio da su to međunacionalne tenzije.

  • Suludo je nazvati to međunacionalnim tenzijama kada su u oba navrata Bošnjaci ugroženi. I Bošnjaci imaju svoje nacionalne i vjerske praznike pa ne vrijeđaju i ne izazivaju drugog. Izjave Aleksandra Vučića su pogrešne i ne mogu se uzeti kao dobronamjerne. Tim izjavama on relativizira ove stvari. Oni kontinuirano pokušavaju izjednačiti krivicu za nestabilnost čitavog regiona. Počevši od Makedonije, pa do Bosne i Hercegovine, jasno možemo vidjeti da je posljednjih 30 godina upravo Srbija destabilizirajući faktor. Oni moraju nazvati stvari pravim imenom – poručio je Lisica.

Kazao je kako je na paradi u Banjoj Luci bilo niz zvanica iz Beograda, čime je Vučić indirektno potvrdio da podržava sve ono što Dodik radi.

  • Vidjeli smo ruskog ambasadora, izaslanike kineske ambasade, državni vrh Srbije, na čelu sa Anom Brnabić i Aleksandrom Vulinom. Također, prvi obavještajac Srbije je bio na paradi. Vučićevo odsustvo je samo paravan za ono što se dešava. Njegovi ljudi su bili na proslavi, znamo šta misle, poručuju i žele, a to je nezavisna RS – mišljenja je Lisica.

Kada je u pitanju Viktor Orban, Lisica je upozorio kako je upravo on svojim izjavama zapalio i ovako nestabilno područje Balkana, kazavši kako je doveo u pitanje sigurnost preko dva miliona muslimana.

  • Svojim izjavama je stavio metu na čelo muslimanima, aludirajući na to da se ne mogu integrisati u Evropu. Groblja u Mađarskoj svjedoče da su Bošnjaci muslimani branili tu državu, ali tad nisu bili opasnost po Evropu. Orban nastoji da izazove psihozu i netrepeljivost prema Bošnjacima, on je jedan od Dodikovih glasnogovornika u Evropi. To nam sve govori da ideje RS-a o osamostaljenju imaju podršku i u Evropi. Nažalost, iz EU nema konkretnih reakcija. Kada je u pitanju Evropa, najviše se ističe parlament Velike Britanije, gdje se zagovaraju sankcije rušiteljima BiH – naveo je.

Osvrnuo se i na stanje u regionu, podsjetivši kroz šta je prolazila Crna Gora ulaskom u NATO.

  • Imali su pokušaj državnog udara. Rusija tu ima određene interese i danas, ali i velike planove prema Bosni i Hercegovini. Sam ruski ambasador je istakao da podržava nezavisnu RS unutar Bosne i Hercegovine. To je ono što postoji u Moldaviji i Gruziji, država u državi, zahvaljujući ruskoj politici. Isti scenarij žele i ovdje. Ne trebamo popuštati, niti donositi neke ishitrene odluke. Makedonija treba da nam bude primjer da ustupcima ne možemo riješiti situaciju – smatra Lisica.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši