EU: Zna se ko iz regije podržava neprihvatljivu retoriku u BiH

Portparol EU odbio je danas da konkretizuje na koga je EU tačno mislila u sinoćnjem saopštenju.

Vlasti RS-a slave 9. januar kao dan tog bh. entiteta, premda ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim (Dejan Rakita/PIXSELL)

11 Jan 2022

Portparol Evropske unije, Peter Stano, odbio je danas da konkretizuje na koga je EU tačno mislila kada je u sinoćnjem saopštenju povodom krize u Bosni i Hercegovini izrazila žaljenje zbog podrške, kako je navedeno, ”drugih partnera manifestacijama koje utječu na regionalnu stabilnost i susjedske odnose”.

Stano je na redovnoj konfrenciji za medije u Briselu danas ponovio da EU snažno osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku podjela koja je korištena u nedelju, 9. januara, od strane, zvaničnika Republike Srpske [entiteta u Bosni i Hercegovini] i poručio da kriza u toj zemlji mora da se rješava, a ne produbljuje.

”Bili smo jasni kada je riječ o negativnom uticaju takvog ponašanja i jasno smo stavili do znaja da žalimo to što smo vidjeli da neki partneri iz regije podržavaju takve korake i retoriku i ponašanje. Ti partneri, koji pružaju takvu podršku, znaju na koga mislimo i nema potrebe da ih imenujemo. Svi znaju ko je bio tamo i ko je podržao ovo neodgovorno i negativno ponašenje tokom proslave”, izjavio je Stano, prenijela je agencija Tanjug.

Zapaljiva retorika iz Banja Luke

Tokom obilježavanja 9. januara, kojeg vlasti Republike Srpske slave kao dan tog entiteta, premda ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, čelnik RS-a Milorad Dodik ponovo je zagovarao otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i pridruživanje susjednoj Srbiji. U toj ceremoniji prisustvovali su najviši zvaničnici Srbije, uključujući i premijerku Anu Brnabić.

Peter Stano je dodao da svi treba da znaju da je to neprihvatljivo za EU, a na pitanje medija precizirao je da se misli na podršku ”regionalnih aktera”, a ne na prisustvo EU parlamentaraca iz redova francuskih nacionalista.

”Ako zemlje i naši partneri u procesu pridruživanja sa Zapadnog Balkana nastave da se ovako ponašaju to će se odraziti na njihove napore da se približe EU”, poručio je Stano.

Brisel prijeti sankcijama

Portparol EU je precizirao da se najava mogućeg korištenja EU restriktivnih instrumenta odnosi isključivo na aktere iz BIH, ali i dodao da bi to bila ”posljednja solucija” ukoliko propadnu svi napori EU-a da se strane u BiH vrate dijalogu i obnovi rada državanih institucija.

”Do sada je EU pozivala sve lidere u BiH da se angažuju na dijalogu i obnove rad državnih institucija i spremni smo da i dalje pomognemo dijalog za rješavanje krize. Ako i kada svi ti napori propadnu onda će zemlje članice odlučiti o drugim mjerama”, kaže Stano.

On je najavio da bi se o situaciji u BiH moglo razgovarati sljedeće sedmice na neformalnom sastanku EU ministra vanjskih poslova u Brestu ili krajem mjeseca na redovnom sastanku Vijeća EU-a u Briselu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši