AMERIČKI RATNI BROD UPLOVIO U CRNU GORU!

Mehmed Sultanović 11/01/2022

Brzi transportni brod američke Ratne mornarice USNS „Carson City“ (T-EPF-7) uplovio je jutros su luku Bar gdje će se zadržati narednih nekoliko dana.

Tom prilikom posada će imati kraći odmor, a ekipa brodoremontera iz hrvatskog brodogradilišta ‘Viktor Lenac’ iz Rijeke, na američkom brodu će u Baru obaviti i manje tehničke intervencije.

Brodogradilište „Viktor Lenac“ inače, jedna je od remontnih baza na Mediteranu koje koriste američki ratni brodovi angažovani u sasatavu Šeste flote, pa to hrvatsko brodogradilište godišnje zarađuje i po nekoliko desetina miliona dolara remontujući plovila RM SAD. Ipak, slučaj sa „Carson Citiyem“ koji je iz italijanske luke Augusta na Siciliji, juče uplovio u Bar gdje će se na njemu obaviti manje remontne i druge tehničke intervencije, predstavlja prvi slučaj da se jedna crnogorska luka koristi od američke RM za takve intervencije. To pokazuje da SAD i ostali NATO saveznici sve više računaju i na luke u Crnoj Gori kao logistički oslonac za svoje ratne i pomoćne brodove koji djeluju u Mediteranu.

Inače, „Carsons City“ je brod neuobičajenog dizajna – aluminijumski katamaran klase „Spirhed“ od 1.515 tona, namijenjen za brzi transport pripadnika konvencionalnih i specijalnih snaga američke vojske, odnosno njihove ratne opreme. Ovaj 103 metra dugi i 28,5 metra širok dvotrupni brod nije naoružan, a opremljen je platformom za slijetanje helikoptera i velikom hidrauličnom rampom na krmi za brzi ukrcaj vozila i drugog tereta. Pokreću ga četiri dizel motora MTU i tzv.vodomlaznim propulzorima, ovaj brod postiže vrtoglavu maksimalnu brzinu od čak 45 čvorova. „Carsons City“ je vrijedan oko 180 miliona dolara, a opslužuje ga posada koju se zavisno od zadatka koji brod obavlja, čini od 26 do 44 ljudi. Pored njih, brod može ukrcati i prevoziti još 312 vojnika.

„Carsons City“ i ostalih njegovih 11 brodova blizanaca koliko ih je do sada sagrađeno i uvedeno u operativnu upotrebu, pod nadležnošću su Military Sealift Comand-a (MSC), odnosno Komande vojnopomorskog transporta SAD – vojne organizacije koja kontroliše sve trasportne i brodove za snabdijevanje američke RM i brine se o potrebama za snadbijevanje i prevoz za kompletne oružane snage SAD, širom svijeta.

Komentariši