VKBI i BNV Srbije: Suprotstaviti se pokušajima urušavanja BiH

VKBI i BNV Srbije: Suprotstaviti se pokušajima urušavanja BiH

U prostorijama VKBI u Sarajevu delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije na čelu sa dr. Jasminom Curić susrela se sa delegacijom Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca koju je predvodio predsjednik prof.dr. Nedžad Mulabegović.

Tokom susreta izražena je zabrinutost zbog odmaklog procesa destrukcije ustavnog poretka Bosne i Hercegovine koju provode vlasti entiteta Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, te je zaključeno da se takva ponašanja negativno reflektuju i na položaj Bošnjaka u Republici Srbiji. Incidenti u gradovima Sandžaka u Srbiji i dešavanja u entitetu RS jasno ukazuju na koordinirane i usaglašene aktivnosti na relaciji političkih rukovodstava iz Beograda i Banja Luke, uz snažnu diplomatsku prisutnost Moskve.

Zaključeno je da je u ovom trenutku potrebno da se bosanskohercegovačke patriotske političke, intelektualne, civilne organizacije i drugi subjekti bh društva koje predstavljaju apsolutnu većinu stanovništva u BiH, zajedničkim snagama raspoloživim demokratskim sredstvima, odlučno suprotstave svim pokušajima destabilizacije i urušavanja države i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Ove dvije organizacije će, u skladu sa svojom ulogom, planirati niz aktivnosti kojima će dati doprinos u očuvanju ustavnog poretka i razvijanju harmoničnih međunacionalnih odnosa u sredinama u kojima djeluju.

Izraženo je zadovoljstvo zbog sve uspješnije saradnje u okviru Koordinacije bošnjačkih nacionalnih vijeća sa područja bivše Jugoslavije. To se naročito odnosi na nekoliko kapitalnih projekata koji se tiču izgradnje temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka, ali i u pogledu zajedničkog djelovanja na aktuelna društveno-politička pitanja u regionu.



(Vijesti.ba)

Komentariši