SPAHIĆ ZA 7PLUS: NATO ĆE DOĆI U BRČKO I UZ DRINU KAD ZATREBA, U BANJOJ LUCI PRIKAZANA PARADA STRAHA!

Mirza Imamović 10/01/2022

Taib Spahić, doktor odbrane i sigurnosti, govorio je o političkoj situaciji i prijetnjama miru u BiH za emisiju 7plus na Hayat TV.

Na početku razgovora ističe bojazan od dodatnog pogoršanja sigurnosne situacije.

  • Nalazimo se u crvenoj zoni iz koje nas malo dijeli od sigurnosne krize. Dodikova politika nije populizam, već se treba posmatrati u kontekstu realizacije projekta Velike Srbije SANU-a i kriminala iza kojeg se krije Dodikov režim. BiH se ponovo našla na razmeđu politika Istoka i Zapada. Izvršioci radova velikih sila, poput Dodika, duboko su ogrezli po koruptivnim aktivnostima. Sve se svodi na spas njegove pozicije od procesuiranja za kriminal. Prije 30 godina protiv sebe smo imali četvrtu vojnu silu u Evropi i neodlučnu međunarodnu zajednicu koja je oklijevala sa reakcijom. Danas Dejtonski mirovni sporazum obavezuje svjetske sile da zaštite BiH. U protivnom, oni su saučesnici u ugrožavanju mira na ovom prostoru – pojašnjava Spahić.

Zastrašivanje Bošnjaka u manjem bh. entitetu Spahić ocjenjuje posljedicom izostanka reakcije nadležnih institucija.

  • Napadi na povratnike dodatno će se intenzivirati ako ih nadležne institucije adekvatno ne zaštite. NATO će procijeniti ima li potrebe za razmještanjem vojnih trupa u BiH. Sigurno je da će u određenom trenutku doći do njihovog djelovanja kada ocijene da je sigurnosna situacija ugrožena, posebno u Brčkom i pograničnom području uz Drinu – kazao je Spahić.

Protesti koje bh. građani organizuju širom svijeta za mir u BiH veoma su dobra poruka međunarodnoj zajednici, smatra Spahić.

  • Svaka podrška BiH je dobrodošla, naročito kada dolazi iz svijeta i od strane bh. građana u dijaspori. No, moramo se vratiti institucionalnoj borbi za državu. Blokada vlasti je smišljen potez koji treba stvoriti utisak o nefunkcionalnosti BiH. Sankcije nemaju nikakvog finansijskog efekta, ali sigurnosne sankcije imaju veliki značaj. One kazuju o dubokom kriminalu, korupciji i ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Najbolja sankcija bilo bi krivično procesuiranje Dodika. Jučer je u Banjoj Luci demonstrirana parada straha, a ne sile – ističe Spahić.

Regionalna politika prema BiH mora imati na umu da svaka destabilizacija BiH neminovno vodi ugroženosti regije.

  • Niko neće biti miran ako u BiH izbije sukob, jer ovo je povezan prostor na koji se odražavaju međusobni uticaji i odnosi – sumirao je Spahić.

Video pogledajte OVDJE.

(Mirza Imamović)

Komentariši