POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV POLICAJACA ENTITETA RS ZA UBISTVO 22 BOŠNJAKA IZ BIJELJINE

Mirza Imamović 10/01/2022

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv osam pripadnika policijskih struktura entiteta RS koji su optuženi da su u septembru 1992. godine u mjestu Balatun kod Bijeljine učestvovali u ubistvima 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca.

Za zločine počinjene na području Bijeljine, prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije RS, te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS, takozvane “Pahuljice”, kao i Zvonko Pržulj.

Tužilaštvo BiH tereti optužene da su, u svojstvu rukovodećih radnika SJB-a Bijeljina i Sektora državne bezbjednosti, te u svojstvu pripadnika Interventnog voda SJB-a Bijeljina i Specijalne jedinice MUP-a RS-a, takozvane “Pahuljice” sa Sokoca, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema Tužilaštvu, oni su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima su više od polovine bili žene, djeca i starije osobe.

Naselje Bukreš kod Bijeljine (BIRN BiH)
  • Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, izvršena je egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, a nakon rata ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek traga – saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopanih pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 111 svjedoka – među kojima su i očevici otmice i ubistava, od kojih će njih osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite – kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.

U narednom periodu Sud BiH će zakazati ročište za izjašnjenje o krivici.

  • Bosanska Dubica nije zabilježila incidente i izljeve mržnje. Takav način komunikacije nije dobar ni za koga. Dodikova ratnohuškačka retorika je degutantna i ulijeva strah Bošnjacima i Hrvatima koji žive u manjem bh. entitetu. Kolona vozila koje vidimo na graničnom prelazu iza nas dovoljno govori koliko su ljudi zasićeni zapaljivom retorikom. Potrebna su nam radna mjesta i ekonomska sigurnost. Međunarodna zajednica najzad mora uputiti reakciju i podržati institucije BiH u njihovom djelovanju na očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti. Tužilaštvo i Sud BiH moraju preduzeti konkretne korake na suzbijanju neustavnog djelovanja.
  • Prepucavanja i svađe definitovno odvlače mlade da odu iz BiH. Moramo im obezbijediti osjećaj sigurnosti kroz konkretne investicije i ekonomski razvoj. To je jedini zalog za budućnost – zaključio je Spahić, prenosi BIRN BiH.

Komentariši