Lazović: Osude i saopštenja neće zaustaviti Dodika, povući poteze

Lazović: Osude i saopštenja neće zaustaviti Dodika, povući poteze

Osude i saopštenja koja su uslijedila nakon ukupne atmosfere koja je pratila neustavno obilježavanje Dana RS-a neće zaustaviti Milorada Dodika na njegovom putu urušavanja BiH i njenih institucija. Trebaju se povući konkretni potezi.

Poručio je ovo predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 Miro Lazović.

– Članovi Predsjedništva BiH Šefik Đaferović i Željko Komšić morali bi pozvati Ambasadora Rusije gosp. Kalabuhova i oštro ga upozoriti da njegovo prisustvo neustavnom obilježavanju Dana RS je direktno negiranje Ustavnog poretka BiH koje može voditi njegovim proglašenjem za Personu non grata, navodi Lazović.

Dodaje da pasivnost Tužilaštva BiH zabrinjava.

– Pitanje njihove odgovornosti nameće se kao prioritet. Članovi Tužilaštva BiH moraju biti oštro upozoreni da konačno počnu raditi svoj posao na zaštiti Ustavnog poretka BiH ili će snositi posljedice. To upozorenje mora uslijediti od nadležnih institucija BiH ali i od Visokog predstavnika u BiH gosp. Šmita, kaže Lazović.

On navodi da su Ustavom BiH kao i Ustavom Republike Srpske pripadnici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda potpuno ravnopravni.

– Tako je na papiru a praksa je drugačija. Diskriminacija Bošnjaka i Hrvata je očita. Stoga bi multietničke partije SDP, DF, SD i NS morale, zajedničkim zahtjevom , preko svojih poslanika u Parlamentu BiH pokrenuti proceduru prema međunarodnom Sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojoj bi se zatražila ocjena o ustavnosti imena Republika Srpska, navodi Lazović i dodaje:

– Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Đaferović kao i Predsjedavajući Parlamenta BiH Denis Zvizdić trebaju od supervizora za grad Brčko Michaela Scanlana zatražiti objašnjenje zašto je dozvolio da se u Distriktu Brčko, koji je pod njegovom direktnom ingerencijom, organizuje neustavno obilježavanje Dana RS.


(Vijesti.ba)

Komentariši