Izetbegović i Plenković: Rješavati otvorena pitanja

Izetbegović i Plenković: Rješavati otvorena pitanja

U Dubrovniku je okončan radni sastanak premijera RH Andreja Plenkovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

– Na sastanku je razgovarano o potrebi rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, saopćio je Izetbegović na svom službenom Facebook profilu .

Sagovornici su istaknuli potrebu pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i Ostalih, te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija.

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država.

S tim u vezi, podržano je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Izetbegović i Plenković razgovarali su i o plinifikaciji Bosne i Hercegovine kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija, te o ostalim zajedničkim infrastrukturnim projektima.

– U Dubrovniku nastavak političkog dijalog s predsjednikom SDA o unaprjeđenju odnosa. Izrazili smo zadovoljstvo pripremama sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH s ciljem realizacije projekata od zajedničkog interesa, poput izgradnje Južne plinske interkonekcije, napisao je Plenković na Twitteru i dodao:

– Razgovarali smo o potrebi postizanja političkog dogovora o izbornoj reformi, s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u funkcioniranju institucija.(Vijesti.ba)

Komentariši