HUSEINSPAHIĆ U DDBIH: POTREBNE POLITIČKE I FINANSIJSKE SANKCIJE INSTITUCIJAMA RS, U BANJOJ LUCI SMO SVJEDOČILI PARADI BEŠČASTI

Admir Jamaković 10/01/2022

Posljednja dešavanja u BiH prelaze granice ismijavanja i sve dok ne bude efikasnih i ozbiljnijih sankcija međunarodne zajednice, protuustavne aktivnosti će prolaziti nekažnjeno.

Hayat

To je u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a kazao prof. dr. Ajdin Huseinspahić sa Pravnog fakulteta u Zenici.

  • Ciljanjem pojedinaca i njihovim sanckionisanjem ne postižemo pravi cilj ili međunarodna zajednica ne postiže pravi cilj pošto se protuustavne aktivnosti provode kroz institucije eniteta RS. Dok ne bude sankcionisana antiustavna ideja negiranja civilizacijskih tekovina, domaćih i međunarodnih presuda, uvažavanja pravnog poretka i poštivanja vladavine zakona u BiH, Dodik će biti samo jedan od mnogih koji će nakon njega nastaviti istom retorikom poduzimajući iste ili slične aktivnosti – mišljenja je Huseinspahić.
Hayat

U entitetu RS, dodaje, podršku zaslužuju samo oni faktori koji uvažavaju pravni poredak BiH, presude domaćih i međunarodnih sudova i vladavinu prava.

Smatra da je vrijeme za političko-finansijske sankcije institucijama RS-a.

  • U paketu sankcije SAD-u i EU bi polučile rezultat, finansijske pa i političke prirode prema institucijama RS-a. Imamo problem sa idejom, a ne s pojedincima. Na antiustavnoj paradi, paradi beščasti gdje smo bili svjedoci jednog anticivilizacijskog pokliča „za krst“ od strane Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, u kojem ravnopravno po Ustavu RS-a mogu biti zastupljeni svi, kako Srbi, tako i Bošnjaci, Hrvati i Ostali. Pjevati tako nešto je nečuveno. Dok ne sankcionišemo institucije od sankcija pojedincima nemamo gotovo nikakvog efekta – kazao je Huseinspahić.
Hayat

Dodao je da je na sceni nipodaštavanje institucija BiH na rangu onog iz 90-tih godina.

  • Tad su neprijatelji ove države išli korak dalje i formirali terorističke organizacije, kvazitvorevine. O tome kao da danas nije popularno govoriti jer ste kao protiv dijaloga i povjerenja u institucije. I tada je Ustavni sud Republike BiH imao snage i donio odluke kojim je van snage stavio odluke paradržavnih tvorevina – podsjetio je Huseinspahić.

(Admir Jamaković)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši