Turković pisala Rusiji i Kini zbog prisustva na neustavnom Danu RS

Turković pisala Rusiji i Kini zbog prisustva na neustavnom Danu RS

Bisera Turković / Vijesti.ba

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je danas note ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije …

… zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banja Luci.

U saopćenju ministirce Turković dalje se navodi da je čin posjete manifestaciji protivan odluci Ustavnog suda BiH.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoje poštovanje i želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, presudom objavljenom u „Službenom glasniku BiH“ broj 30/19, obilježavanje 09. januara kao službenog dana entiteta Republika Srpska proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine. U tom smislu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 09. januara, koje su se održale 08 i 09. januara 2022. godine u Banja Luci, a koje predstavljaju čin protivan gore presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – navedeno je u noti.

Ministarstvo, kako je istaknuto, također želi naglasiti stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine „predstavlja čin grubog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”.

Stoga, Ministarstvo je prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje može narušiti prijateljske odnose. Ministarstvo ujedno traži da se o ovoj diplomatskoj noti upozna Ministarstvo vanjskih poslova vaše države – rečeno je u saopćenju kabineta ministrice Turković.


(Vijesti.ba)

Komentariši