Stotine građana na protestima u Sarajevu: Negiranje genocida nije sloboda govora

Organizatori su naveli da će danas uručiti zahtjeve koje su pripremili danas okupljeni građani u Sarajevu ali i one koji su napisali bh. građani koji jučer i danas protestuju širom svijeta.

Među zahtjevima grupe građana “Restart” je da građani zahtijevaju odlučne mjere Ujedinjenih nacija, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu (Anadolija)

10 Jan 2022

Stotine građana okupili su se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji, javlja Anadolija.

Protest u Sarajevu je organizovala neformalna grupa građana “Restart”, a održavaju se u isto vrijeme kada i protesti u drugim gradovima u Evropi. U Bosni i Hercegovini je organizovan u Sarajevu i Tuzli.

Okupljeni u Sarajevu su nosili i transparente na kojima je pisalo: “Koncept etničkih teritorija, nagrada za genocid i etničko čišćenje”, “Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope”, “Negiranje genocida nije sloboda govora”, “Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju”.

Organizatori su naveli da će danas uručiti zahtjeve koje su pripremili danas okupljeni građani u Sarajevu ali i one koji su napisali bh. građani koji jučer i danas protestuju širom svijeta.

Među zahtjevima grupe građana “Restart” je da građani zahtijevaju odlučne mjere Ujedinjenih nacija, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Zahtjev za podrškom visokom predstavniku

“Građani zahtjevaju implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije”, navedeno je u zahtjevima.

Građani zahtijevaju od PIC-a da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti u BiH, za potpunu vladavinu prava;

Zahtijevaju i da visoki predstavnik odmah naloži prekid blokade držanih institucija (odnosno zaustavi primanja onih koji blokiraju) i da odmah poništi sve odluke Narodne skupštine RS o tzv. povratu nadležnosti.

Među zahtjevima je i da građani zahtijevaju bezuslovnu primjenu odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranju efekata genocida u skladu sa UN rezolucijom.

Građani Bosne i Hercegovine u inostranstvu s intezivnom pažnjom i zabrinutošću prate aktuelnu političku krizu u zemlji koja prijeti da ponovo kreira duboke podjele i rezultira potencijalnim sukobima.

To ih je potaknulo da danas u Briselu održe masovne proteste kako bi ukazali međunarodnim zvaničnicima, kao i svjetskoj javnosti, da je važno zaustaviti na vrijeme sve secesionističke i antiustavne aktivnosti koje provode vlasti entiteta Republika Srpska i zadržati mir u zemlji.

Protesti u Briselu

Protesti u Briselu održavaju se na Trgu Schuman – unutar kruga zgrada institucija Evropske unije, a organizuje ih grupa građana okupljena u Organizacioni odbor protesta, u saradnji s udruženjem bh. građana u Nizozemskoj “Platforma za BiH”.

Istaknuta je i zastava BiH i transparenti na kojima piše “Together we are Bosnia”.

Pročitano je i pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i nekolicini drugih svjetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo podrške Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Pored Belgije, protesti se danas, kako su organizatori najavili, održavaju u Norveškoj, Austriji, Švedskoj, Italiji i drugim zemljama.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši