RATNI ZLOČINAC IZ SREBRENICE VIP GOST NA OBILJEŽAVANJU NEUSTAVNOG DANA RS: VINKO PANDUREVIĆ IZA LEĐA MILORADA DODIKA

Tik iza Milorada Dodika, na svečanoj bini u Banjoj Luci, stajao je jedan haški osuđenik. Ratni zločinac Vinko Pandurević bio je među VIP gostima na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske. Nije govorio, no mnogo govore njegova nedjela. Haški tribunal ga je osudio na 13 godina zatvora. Žalbeno vijeće je pravosnažnu presudu izreklo 30. januara 2015. godine.

“U odnosu na Vinka Pandurevića, Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva u vezi s nizom incidenata, i donijelo više novih osuđujućih presuda. Pandurević je, shodno tome, uz suprotno mišljenje sudije Nianga, osuđen, bilo za pomaganje ili podržavanje, bilo po komandnoj odgovornosti, za više krivičnih dijela ubistva kao kršenja zakona ili običaja ratovanja, istrebljivanja kao zločina protiv čovječnosti i progona putem ubistva ili okrutnog i nečovječnog postupanja kao zločin protiv čovječnosti. Žalbeno vijeće je, uz suprotno mišljenje sudije Pocara, izreklo nove osuđujuće presude za te zločine. Žalbeno vijeće je takođe ukinulo neke osuđujuće presude koje je Pandureviću izreklo Pretresno vijeće. Odbacujući jedan od Pandurevićevih prigovora koji se odnosio na pomaganje i podržavanje, Žalbeno vijeće je podsjetilo da “konkretna usmjerenost” ne predstavlja element pomaganja i podržavanja prema običajnom međunarodnom pravu”, navedeno je na stranici ICTY-a, piše Istraga.ba

image

Sažetak prvostepene haške presude, koja je potvrđena, možete pročitati ovdje. Pandureviću je suđeno u predmetu protiv Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Radivoja Miletića, Milana Gvere.

Vujadin Popović i Ljubiša Beara proglašeni su krivim za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, kršenje zakona ili običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti, putem učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP). Izrečene su im kazne doživotnog zatvora. Drago Nikolić je za pomaganje i podržavanje genocida osuđen mna 35 godina zatvora, dok je Radivoje Miletić  proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakon, zbog čega je osuđen na 18 godina robije. Vinko Pandurević je oslobođen optužbi za genocid, ali je osuđen za više krivičnih djela ubistva kao kršenja zakona ili običaja ratovanja, istrebljivanja kao zločina protiv čovječnosti i progona putem ubistva ili okrutnog i nečovječnog postupanja kao zločin protiv čovječnosti.

Vinko Pandurević je 1995. godine bio komandant Zvorničke brigade i imao je čin potpukovnika. Na teritoriji pod kontrolom kontrolom njegove brigade bilo je nekoliko stratišta na kojima su strijeljani Bošnjaci iz Srebrenice.

Krajem prošle godine načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović uručio je u Beogradu spomenicu ratnom zločincu Vinku Pandureviću.

“Na današnjem prijemu načelnik Generalštaba uručio je vojne spomenice za sudjelovanje u odbrani od NATO agresije na SRJ penzionisanim generalima Milomiru Miladinoviću i Vinku Panduroviću”, objavljeno je tada na stranici Ministarstva odbrane Republike Srpske.

Inače, svečanosti povodom neustavnog dana RS u Banja Luci su prisustvovali i najviši zvaničnici Vlade Srbije. Delegaciju je predvodila premijerka Ana Brnabić. Osim političkih zvaničnika, u Banja Luci je boravio i direktor BIA-e Bratislav Gašić kojem je predsjednica RS Željka Cvijanović uručila posebno priznanje.

Samom defileu u Banjoj Luci prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, te ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Tokom defilea, pripadnici SAJ-a (Specijalne antiterorističke jesinice) MUP-a Srbije pjevali su koračnicu za krst.

Istodobno, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za beogradske Večernje novosti da će “RS biti nezavisna i u federaciji sa Srbijom.

(Istraga)

Komentariši