Duratović o veličanju zločinaca: Znate li Prijedorčani!?

Duratović o veličanju zločinaca: Znate li Prijedorčani!?

Mirsad Duratović / Vijesti.ba

Predsjednik Skupštine Grada Prijedora Mirsad Duratović sa svog Facebook profila umjesto oštrih reakcija uputio je otvoreno pismo Prijedorčanima u vezi sinoć održanih dešavanja u ovom gradu gdje se veličao presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Dragi moji Prijedorčani,

Mogao bi jutros postaviti 30 pitanja…i još 130…ali mi treba samo jedan odgovor.

Da li će Prijedor ćutanjem i nečinjenjem davati “vjetar u leđa” raznim huliganima koji i danas žele da od Prijedora naprave crnu tačku na karti ljudskosti, izoluju nas od ostatka naprednih procesa koji vode u bolju budućnost za nas i našu djecu i svojim huliganstvom vode ka tome da svi mi Prijedorčani živimo lošije i u nesigurnosti u svome gradu?

Očekujem da će nadležne institucije, MUP i Tužilaštvo u Prijedoru, izuzeti snimke svih video nadzora sa banaka, trgovina, butika i zvaničnih kamera policije i Grada Prijedora koje se nalaze na pravca kretanja kolone, identifikovati počinioce i da će prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) kvalifikovati ovaj defile kao krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.”, naveo je Duratović na početku pisma, a zatim postavio još nekoliko pitanja:

“Pitam vas:

– Znate li da je moga petnaestogodišnjeg brata ubio pripadnik MUP-a RS-a 20.07.1992.godine u rodnim Bišćanima?

– Znate li da su moga oca ubili pripadnici Interventnog voda prijedorske policije 20.07.1992.godine u našim rodnim Bišćanima, na kućnom pragu?

– Znate li da su moga dida i nanu ubili neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07.1992.godine u Bišćanima u dvorištu porodične kuće?

– Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 1992.godine ubili 47 mojih Duratovića?

– Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07 1992. godine ubili 17 djece u Bišćanima a ukupno 102 u Prijedoru?

– Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07 1992. godine silovali i ubijali žene u Bišćanima?

– Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i vojske RS 20.07 1992. godine ubili 258 civila u Bišćanima?

– Znate li da niti jedan od ovih zločina nije procesuiran?

– Znate li da li ubica moga brata danas paradira u stroju MUP-a RS u Banja Luci dok masa aplaudira paradi ?

– Znate li da je preko 50 pripadnika MUP-a RS i Vojske RS iz Prijedora do danas osuđeno za ratne zločine u Prijedoru, da se vode postupci za preko 30 pripadnika a da su istrage za mnoge u toku i da slijede nova hapšenja i procesi ?

– Znate li da je ubijeno 3176 civila nesrpske nacionalnosti u Prijedoru i da su ekshiumirani na preko 500 lokaliteta?

Neuzimajući u obzir presude, sve da ih i nema, da li (NE)čovjek Mladić koji je komandovao ovim jedinicama zaslužuje veličanje ili osudu? Također, pitao je i da li znaju da su i u najteža vremena 1992. godine neki pripadnici MUP-a i Vojske RS, Prijedorčani, pomagali i spašavali svoje sugrađane iz logora?

– Ne dozvolimo danas da u miru ovakvi huligani, koji ne žele dobro našem Prijedoru, unište sve ono što smo gradili zadnjih dvadeset godina na uspostavi suživota i pomirenja u našem gradu – stoji u pismu Duratovića upućenog Prijedorčanima.


(Vijesti.ba)

Komentariši