SPAHIĆ OTVORENO ZA HAYAT: MI SMO SPREMNI DA BRANIMO SEBE I SVOJU DOMOVINU, JER MI REZERVNE VARIJANTE NEMAMO

Emrah Fejzović 09/01/2022

Nakon incidenata u više gradova manjeg bh. entiteta RS vlada osjećaj gorčine među povratnicima u tim mjestima, tvrdi Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u Skupštini opštine (SO) Foča.

Ustavni sud je zabranio obilježavanje 9. januara a Visoki predstavnik donio odluku, odnosno zakon kojim je kažnjivo veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, podsjetio je Spahić.

‘NISMO DOVRŠILI POSAO, I SPREMNI SMO NA REPRIZU 1992. GODINE’

Unatoč Zakonu o zabrani negiranja genocida te činjenicom da je veličanje ratnih zločinaca kažnjivo sve to Fočaci su u centru svog grada imali priliku gledati i slušati.

  • Mi smo sinoć na sceni imali i jedan i drugi događaj u centru Foče. Prema tome naravno gorčina sa vrlo jasnim i ružnim porukama u kojima „slavljenici“ „veličaju onog koji je pravosnažno presuđen pred međunarodnim sudom doživotnom robijom, on je za njih heroj a nama šalju jasnu poruku a to je: „Nismo dovršili posao, i spremni smo na reprizu 1992. godine“. Mi tu poruku jasno razumijemo i jasno ćemo se prema njoj i odnositi, govori Spahić.

SPREMAN SAM LIČNO POKRENUTI KRIVIČNU PRIJAVU

Istakao je da želi podržati zahtjev potpredsjednika RS Ramiza Salkića koji je zatražio od institucija BiH, prije svega od Tužilaštva BiH da konačno počnu raditi svoj posao i da konačno počnu svoju platu zarađivati a to je da hitno procesuiraju one koji krše zakon.

  • Ukoliko se to ne desi, lično sam spreman pokrenuti krivičnu prijavu protiv onih koji veličaju ratne zločince, koji svojim ponašanjem unose nemir među građane i siju strah u Foči, kaže Spahić.

MI SMO SPREMNI

Da malo previše govorimo o zatrašivanju mišljenja je Spahić,  tvrdi kako dobijamo poruke, ali na njih ne treba da bude reakcija straha već reakcija spremnosti da branimo svoju domovinu.

  • Od institucija vlasti koji sjede u radnim foteljama i mjestima očekujemo da rade svoj posao. To doživljavam kao ponovljeni scenarij i prošao sam sve ovo 1992. kao i mnogi Fočaci, jasno nam je na koji način i šta žele ove poruke da poruče, ali isto tako i sa naše strane jasno nam je kakve su namjere, i jasno nam je šta bi više radili oni kada bi ih zapalo.

Mi smo spremni da se branimo i da branimo svoju domovinu jer mi rezervne varijante nemamo, kazao je Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u Skupštini opštine (SO) Foča na kraju razgovora za Hayat.

Komentariši